Podnikatel vyhrál zakázku... A oznámil korupci

21.09.2012 8:14

Ostravská společnost Resa, která letos na jaře zvítězila v tendru na rekonstrukci Muzea Šumavy v Sušici a získala zakázku za více než dvacet milionů, z ní nakonec paradoxně vycouvala a tvrdí, že důvodem jsou nekalé praktiky, které provázely výběrové řízení.

Podnikatel vyhrál zakázku... A oznámil korupci
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

Zástupce společnosti Jan Sojnek odmítl podepsat smlouvu o dílo a policii údajně podal důkazy o tom, že v průběhu výběrového řízení čelil nepřiměřenému nátlaku.

"Teď k tomu nemohu nic říci, protože je to v šetření policie. Podal jsem vysvětlení, a protože se jedná o hodně závažnou věc, nerad bych zveřejněním detailů narušil práci kriminalistů," uvedl na dotaz deníku Právo Sojnek. "Brzy toho budou plné noviny, to si pište," dodal. Potvrdil pouze, že policii předal důkazy a záležitost podrobně popsal.

Trestní oznámení podalo muzeum

O podrobnostech odmítají hovořit také klatovští policisté, kteří podle informací Práva zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži.

Trestní oznámení nepodala přímo firma Resa, ale ředitelka muzea Zdeňka Řezníčková. "V den, kdy jsme si měli s vítěznou firmou plácnout, pan Sojnek přišel a dal nám písemné vyjádření o tom, že smlouvu nepodepíše. Zdůvodnil to nátlakem a ovlivňováním v průběhu výběrového řízení a bez bližšího vysvětlení zase odjel," uvedla Řezníčková.

"Tohle obvinění jsme nemohli jen tak nechat viset ve vzduchu a nereagovat. Jedná se tam o evropské dotace, nemůžeme si dovolit zahájit a rozjet stavbu – a pak nás někdo soudně napadne a zpochybní celé výběrové řízení. Proto jsme dali podnět policii, aby to prošetřila," dodala šéfka muzea.

Rekonstrukce muzea za necelých pětadvacet milionů korun už začala. Získala ji druhá firma v pořadí.

Firma Resa už má jeden černý puntík. Od Úřadu pro hospodářskou soutěž dostala v minulosti pokutu 300 tisíc korun za smyšlenou referenci při tendru města Hostinné na úpravy kláštera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …