Podpora Švédů pro členství v NATO klesá. Bývalý důstojník armády se raduje. Řekl proč

19.01.2024 15:45 | Monitoring

Bývalý důstojník švédských ozbrojených sil a šéf štábu nacionalistické strany Švédských demokratů Mikael Valtersson tvrdí, že švédský vstup do NATO je stále velmi daleko. A větším soustem podle něj nebude Turecko, nýbrž Maďarsko, které v nadcházejících šesti měsících nejspíše o vstupu nebude v parlamentu jednat. Na vině je prý fakt, že Švédsko tvrdě kritizuje počínání maďarského premiéra Viktora Orbána. Mezitím klesá podpora švédské veřejnosti ke vstupu do NATO, což je podle Valterssona jedině dobře.

Podpora Švédů pro členství v NATO klesá. Bývalý důstojník armády se raduje. Řekl proč
Foto: Repro NATO
Popisek: Členské země NATO - ilustrační foto

Švédsko zažádalo o vstup do NATO společně s Finskem v roce 2022, ale zatímco Finsko už se stalo členem Severoatlantické aliance, Švédové stále čekají na souhlas Turecka a Maďarska. Zatímco situaci s Tureckem švédská vláda řeší, větší problémy by nakonec mohlo způsobit Maďarsko, které o švédském vstupu v dohledné době nebude ani jednat.

„Mnozí si mysleli, že vstup Švédska do NATO bude snadný, ale je z toho dlouhá a namáhavá cesta, jejíž konec je v nedohlednu, zejména po posledních zprávách z Maďarska. Maďarská vláda poslala parlamentu svůj jarní program jednání a schválení švédské žádosti o vstup do NATO na něm není. Maďarsko již dříve dalo najevo svou nespokojenost s velmi jasným protiorbánovským postojem Švédska. Nyní možná přichází pro Maďarsko čas odplaty,“ píše na síti X Valtersson.  

„Domnívám se, že švédská vláda špatně odhadla Maďarsko a myslela si, že je předem jasné, že Maďarsko švédskou žádost o členství v NATO přijme, a proto neudělala nic, čím by Orbána a maďarské veřejné mínění uklidnila. Pokud se nestane nic jiného, Švédsko bude muset přinejmenším počkat do druhé poloviny roku 2024, než se s přihláškou něco stane. To je dobrá zpráva pro ty, kteří si stále přejí, aby Švédsko zůstalo neutrální,“ uvedl vojenský analytik, který tuto zprávu vítá, protože vstup do NATO odmítá a chce udržet Švédsko neutrální zemí.

 

 

Pokud by chtěli Švédové maďarský souhlas, musejí si prý uvědomit, že jde o hrdý národ, a tak s ním jednat. „Pokud by švédští politici chtěli získat dobré vztahy s Maďarskem, musejí ukázat, že si Maďarska váží. Když jsem před několika lety navštívil maďarský parlament, neměl jsem s maďarskými politiky žádné problémy při rozhovorech. Jen jsem hodně mluvil o hrdé historii Maďarska a byl jsem velmi zdvořilý (klapal jsem podpatky, líbal poslankyním ruce...). A hlavně jsem se vyhnul jakékoli kritice, což bylo snadné, protože jsem neměl co kritizovat,“ má jasno Valtersson.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
Chyba je tak podle něj na straně švédské vlády. „Když ale posloucháte, co maďarští politici říkají o Švédsku, uvědomíte si, že Švédsko má před sebou hrbolatou cestu k budoucímu členství v NATO,“ je přesvědčený bývalý nacionalistický politik a odkazuje na slova šéfa Orbánova štábu Gergely Gulyase, podle nějž Švédsko nepodniklo žádné kroky k posílení důvěry, aby se vztahy obou zemí staly vztahy spojenců a přátel.

Váhání Turecka a Maďarska je podle Valterssona dobrou zprávou, protože by Švédsko nakonec mohlo zůstat mimo alianci. „Aby bylo jasno, tato hrbolatá cesta ve mně vzbuzuje naději. Podpora členství Švédska v NATO mezi obyvatelstvem klesá. Většina stále podporuje členství v NATO, ale tato podpora zaznamenala v posledních průzkumech veřejného mínění desetiprocentní pokles. Pokud bude tento trend pokračovat, můžeme doufat, že Švédsko zůstane neutrální a nebude se muset účastnit vojenských aliancí,“ dodal Valtersson.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …