Podpořili mě komunisté i Kalousek, pochvaloval si v rádiu ministr Mládek

13.10.2016 17:50

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se střetli dva kandidáti na post senátora na Táborsku – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a Jaroslav Větrovský za hnutí ANO. Ministr Mládek si pochvaloval, že se mu dostalo podpory jak z řad TOP 09, tak od komunistů. Větrovský naproti tomu vysvětloval, co je mu sympatické na hnutí ANO. Došlo také na možnou Mládkovu rezignaci.

Podpořili mě komunisté i Kalousek, pochvaloval si v rádiu ministr Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb začal projednávat Senát

„Získal jsem podporu jak od TOP 09, tak z KSČM a děkuji za to,“ zahájil Mládek. A proč ho jako levicového politika podpořil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek? „To se musíte zeptat jeho, ale on má asi představu, že je lepší demokratický kandidát, byť je z levicové strany, než kandidát, který zastupuje oligarchizaci země,“ prohlásil Mládek.

Větrovský ještě v roce 1998 kandidoval v obecních volbách za ČSSD a v roce 2012 spoluzakládal hnutí Jihočeši 2012, a dnes tedy kandiduje za hnutí ANO. „Nezastírám, že některé základní principy hnutí ANO my jsou sympatické. Je to především investiční politika, která praví, že nejprve je třeba prostředky vygenerovat a poté je investovat,“ vyjádřil se Větrovský.

Ve vysílání došlo i na Mládkovo oznámení, že nabídne rezignaci na post ministra předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), pokud neuspěje v boji o senátní křeslo. „Já jsem zastáncem toho, že není třeba stahovat kalhoty daleko před brodem. Ale politika je riziko,“ připustil muž, jenž byl v 80. letech minulého století tři roky členem komunistické strany. 

Pokud by se senátorem stal Větrovský, jako někdejší kantor by se rád věnoval oblasti školství. Usiloval by také o to, aby se zvýšilo povědomí voličů o tom, k čemu je senát dobrý. Mládek by se zaměřil na oblast ekonomiky, ale uznal, že do značné míry záleží na tom, do jaké komise bude zvolen. V budoucnu by se nebránil určité proměně horní komory v parlamentní komoru, kde bude reprezentována komora regionů České republiky. Bude to však běh na dlouhou trať.

Pánové se shodli na tom, že je třeba dál tlačit na dostavu dálnice D3 z Prahy přes České Budějovice až k rakouským hranicím. Zásadně se však rozcházeli v otázce, zda by na Táborsku mělo vzniknout úložiště pro vyhořelé jaderné palivo. „Udělal bych všechny kroky velmi rázně k tomu, aby toto zařízení na Táborsku nevzniklo,“ hřímal Větrovský.  

Mládek kontroval, že nějaké řešení se bude muset najít. Pokud se nenajde nějaké podzemní úložiště, o němž by mohlo být rozhodnuto do roku 2025, vyhořelé jaderné palivo zůstane podle člena vlády v dočasných prostorách u jaderných elektráren Temelín a Dukovany. „Máme dvě a je to daleko nebezpečnější, než to mít pod zemí,“ varoval Mládek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…