Podporovat Ukrajinu až do jejího vstupu do NATO, plánuje německý ministr obrany

22.07.2023 8:18 | Monitoring

„Nelze předvídat, kdy skončí ruská útočná válka, proto Ukrajinu budeme podporovat i nadále tak dlouho, dokud to bude zapotřebí,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Lidové noviny německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) během své první návštěvy České republiky od svého jmenování. Zmínil, že budoucnost Ukrajiny je v NATO. Dnešní Rusko podle něj zůstane v dohledné době největší hrozbou pro mír a bezpečnost v euroatlantickém regionu.

Podporovat Ukrajinu až do jejího vstupu do NATO, plánuje německý ministr obrany
Foto: Twitter
Popisek: Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD)

Pistorius zmínil důvody, kvůli nimž během nedávného summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu nebylo vyhověno přáním Ukrajiny a nebylo jí přislíbeno členství v NATO. „Bohužel momentálně nelze předvídat, kdy ruská útočná válka skončí a kdy bude Ukrajina moci vstoupit do Aliance. Důležité je, abychom jasně potvrdili jednu věc: Ukrajinu budeme podporovat i nadále tak dlouho, dokud to bude zapotřebí. Budoucnost Ukrajiny je v NATO,“ řekl německý ministr obrany s tím, že důležitým signálem bylo, že země G7 potvrdily bezpečnostní záruky pro Ukrajinu.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Stanovit konkrétní datum přijetí Ukrajiny do NATO bez záruky, že by ho bylo možné splnit, by jí podle německého ministra nepomohlo: „Ukrajině by nepomohlo, pokud bychom stanovili konkrétní datum pro vstup do západního obranného společenství, které by pak ale nešlo splnit, například z důvodu, že ruská útočná válka proti Ukrajině stále pokračuje. Nepomohlo by to ani Ukrajině, ani NATO. Jde spíš o to, vynaložit všechny síly, abychom podporovali Ukrajinu až do vstupu do Aliance,“ vyjádřil se Pistorius.

Pistorius zároveň vyzdvihl vznik Rady NATO–Ukrajina. „Ukrajina a členské státy Aliance jsou rovnocennými partnery,“ podotkl.

Německo nedávno představilo svou Národní bezpečnostní strategii. „Naše národní bezpečnostní strategie jednoznačně konstatuje, že dnešní Rusko v dohledné době zůstane největší hrozbou pro mír a bezpečnost v euroatlantickém regionu,“ řekl Pistorius.

A připomněl, že během jediného roku se Německu podařilo snížit energetickou závislost, aniž by se německá ekonomika zhroutila. „Zároveň posilujeme vojenskou přítomnost ve východní Evropě, především v Litvě, tedy přímo mezi Kaliningradem a Běloruskem,“ doplnil německý ministr obrany Boris Pistorius, který je aktuálně nejoblíbenějším německým politikem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten pán ignoruje fakta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 22.07.2023 10:22:19
pro Rusko to znamená použití jaderných zbraní. A pro nás, stejně jako pro Němce, je to konec naší existence. Jediné řešení jak zastavit válku je trvalá neutralita Ukrajiny.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…