Podzim bude přísnější, varovala z ČT hygienička Svrčinová. A nabádá k očkování

28.07.2022 22:10

Covidu v Česku zase přibývá. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pořadu Interview ČT24 uvedla, že v těchto dnech dosahujeme vrcholu vlny epidemie. Varovala ale před blížícím se podzimem, kdy se zřejmě budeme muset připravit i na zpřísňování opatření. Připravuje se také očkovací kampaň, která má přesvědčit váhající dosud neočkované občany.

Podzim bude přísnější, varovala z ČT hygienička Svrčinová. A nabádá k očkování
Foto: archiv KHS
Popisek: Pavla Svrčinová ještě jako ředitelka krajské hygieny v Ostravě

Za posledních deset dní v Česku přibývá zhruba kolem tří tisíc nově potvrzených případů denně. Podle Svrčinové je to zejména způsobeno tím, že se šíří nové varianty viru SARS-CoV-2. „A šíří se velmi rychle, zaplavil celou Evropu,“ upozornila, že k rozšíření nákazy přispívá i jaro a léto, kdy lidé více cestují.

V těchto dnech podle Svrčinové však růst epidemie už zpomaluje: „Teď jsme na základním reprodukčním čísle 1,11, takže růst už zpomaluje. Podle našich predikcí vrcholu epidemie dosahujeme právě v těchto dnech. Dva tři týdny jsme měli exponenciální růst a teď se křivka oplošťuje a dosahujeme vrcholu té vlny,“ uvedla, že postupně epidemie začíná slábnout.

K dvaceti tisícům případů denně, jako má Portugalsko, se podle ní nedostaneme, především po částečné imunitě po nakažení: „Prodělali jsme si už předchozí silné vlny, částečná imunita vám zůstává, samozřejmě i imunita po očkování. A jako společnost jsme se naučili chovat tak, jak by se mělo,“ zmínila dodržování hygieny a obezřetnější chování lidí ve společných prostorách.

„Navíc jsme před dvěma týdny vydali doporučení, aby provozovatelé zdravotních a sociálních zařízení zvážili zavedení povinnosti nošení roušek v jejich zařízení,“ uvedla hlavní hygienička.

Hovořila také o testování zdarma. Podle jejích slov se zvažuje to, o čem hovoří ministr zdravotnictví, pokud někdo na sobě pozoruje příznaky, může se kamkoli jít nechat zdarma otestovat, bez žádanky od lékaře.

Sdělila, co bude rozhodující pro zpřísňování opatření: „Jedním ze základních parametrů je naplněnost nemocnic a zejména jednotek intenzivní péče. Bereme v potaz celkový počet nemocných a také dynamiku vývoje nemoci,“ řekla s tím, že situace v nemocnicích je klidná.

„Dá se říct, že dokud bude v nemocnici klid a nebudou omezovat elektivní péči, nebudou žádná omezení, tak k tomu přistupujeme. Ale je těžké predikovat, jak se vyvine situace na podzim,“ upozornila.

Podzimní vlna je podle jejích slova očekávaná: „Očekává ji většina evropských států. Šíření respiračního viru bude na podzim podstatně rychlejší. Jediné, co se dá v tuto chvíli dělat, je dostavit se ve zvýšené míře k očkování. Většina osob, co chtějí, čeká na podzim. Jsou ale skupiny osob, které žádnými argumenty nepřesvědčíme. Pro ty, co ale váhají, bude připravena kampaň zhruba do poloviny srpna,“ dodala hlavní hygienička Svrčinová.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…