Pojďme někoho nenávidět! Erik Tabery a Lukáš Jelínek odsoudili Trikolóru Klause ml.

17.06.2019 9:24

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery a politolog Lukáš Jelínek na serveru Deník Referendum se ve svých komentářích zaměřili na nově vzniklé hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího.

Pojďme někoho nenávidět! Erik Tabery a Lukáš Jelínek odsoudili Trikolóru Klause ml.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

„Václav Klaus mladší založil stranu. Jmenuje se Trikolóra a je to další projekt, u kterého není podstatné, co má v programu, ale koho jeho šéf nemá rád. Klaus na tiskové konferenci oznámil, že o směřování země u nás nebudou rozhodovat děti, a také prozradil svůj názor, že muž má být muž a žena má být žena,“ poznamenal Tabery ve svém komentáři s názvem „Pojďme někoho nenávidět“. 

Původní text ZDE

„Hodně se řeší, jestli může Trikolóra uspět, když to samé říká SPD, ANO, část ČSSD, ale i KSČM. Do budoucnosti nevidíme, ale možné to je, protože dnes je možné vše. Program nenávisti nemůže selhat, může jedině vyhasnout. Pokud se společnost uklidní, politik, který zaútočí na aktivistickou dívku s tím, že je mentálně postižená, odejde s ostudou. V nervózní společnosti je ale i taková zbabělost vnímána jako projev odvahy, protože řečník přece říká to, co se nemá. Je snadné být dnes statečný,“ poznamenal Tabery a podotkl, že je pozoruhodné, kolik národoveckých stran unese jedna republika. „Není čas vzít si ji zpátky?“ zeptal se.

„Politických stran sice již máme u nás bezpočet, ale ta syna a otce Klausových si stejně své místo na slunci zaslouží. Už proto, že bude čitelná a snadno zařaditelná – programem i stylem. Trikolóra – odkud se probůh vzal nápad na tak cizácky znějící název? – se postaví na pravý okraj spektra, kde původně chtěla být ODS (Petr Fiala předčasně tvrdil, že víc napravo už bude jenom zeď), dál již najdeme pouze hnědou bažinu. Zakotví v ní názoroví ultrakonzervativci a ekonomičtí neoliberálové. Přiláká Semínovu Akci D.O.S.T. i fanklub z Institutu Václava Klause,“ míní Jelínek.

Hnutí si podle něj najde voliče mezi těmi, co nedohlédnou dál než na vrchol Sněžky. „Lidé soucitní s lachtany ve vzdálené Antarktidě, jež zakladatel zmínil, mezi nimi nebudou. Připuštěno nebude ani žádné volnomyšlenkářství, zazvoní výhradně starosvětské hodnoty – tradiční rodina, odmítání experimentů s pohlavím, školství bez inkluze… Na černé listině budou sociální dávky, daně i dotace, vždyť bohatství vzniká z práce a zásahy státu je znehodnocují. Ještě bych přihodil obhajobu privatizačních kšeftů, korupce, klientelismu, poslední amnestie Klause st., nemluvě o neschopnosti odlišit čisté peníze od špinavých. Zkrátka čistokrevné retro,“ dodal. 

„Klaus ml. ještě slíbil vzývat zdravý rozum. Z toho lze usuzovat lanaření sympatizantů těch stran, které s tímto termínem pracovaly dosud – počínaje Okamurovou SPD přes Hannigovu Stranu zdravého rozumu, Babišovo ANO až po krajní konzervativce z KDU-ČSL. Něco si nejspíš uloupne i z ODS, ale nemusí toho být moc. Například sociální demokracii neoslabila ani nová strana Miloše Zemana, ani nová strana Jiřího Paroubka. Když si představíme, že by Klausova aktivita mohla vymazat pravicové trpaslíky a odebrat půlku elektorátu Okamurovi, nemuselo by to být vůbec špatné. Zvlášť kdyby SPD i Trikolóra skončily pod pěti procenty a jako bonus přišly roztržky mezi extravagantními lídry. Ty jsou pro radikální strany vytvořené okolo alfa samců neochotných se přizpůsobovat typické,“ uzavřel Jelínek s tím, že dvojice Klausů se ještě bude mít co otáčet, aby vedle sebe samých přivedla na výsluní i celou partaj. 

Původní text ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…