Pojďte s námi do koalice, klidně vám necháme primátora. Tak takto dnes prý přišla pražská TOP 09 za ODS

24.02.2016 22:25

TOP 09 chce jednat o nové koalici v Praze s ODS a nabídla jí funkci primátora pro Bohuslava Svobodu. TOP 09 to dnes uvedla v tiskovém prohlášení. Uskupení by se neobešlo bez podpory dalších stran, kluby TOP 09 a ODS mají v 65členném zastupitelstvu dohromady 20 zástupců. Zprávu přinesla ČTK.

Pojďte s námi do koalice, klidně vám necháme primátora. Tak takto dnes prý přišla pražská TOP 09 za ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na mimořádné schůzi zastupitelstva svolané opoziční ODS a TOP 09 se nepodařilo primátorku Adrianu Krnáčovou odvolat. Nebyl schválen ani program schůze, takže se nekonala

Pražskou ODS nabídka potěšila, ale nepředstavuje prý žádnou dlouhodobě funkční variantu, protože stabilita není jen o funkci primátora. ODS navíc o nové koalici pro hlavní město nyní vyjednává s ANO, ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN).

O podobě koalice strany v různých sestavách vyjednávají od loňského října, kdy se rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. „Po více než 100 dnech pražského bezvládí dnes politici druhého nejsilnějšího klubu Zastupitelstva hlavního města Prahy nabídli ODS nový návrh k jednání o koalici – podpis memoranda partnerství pro Prahu a funkci primátora pro Bohuslava Svobodu,“ uvedla TOP 09. Svoboda už byl primátorem v minulém volebním období, nejprve za koalice ODS s ČSSD a potom ODS s TOP 09.

TOP 09 do poloviny ledna jednala s Trojkoalicí a |Piráty o menšinové radě

„Nabídka funkce primátora může vypadat jako lákavý bonbónek, nicméně neodpovídá ani na programové otázky, ani na klíčové problémy nejbližších dní,“ uvedl zastupitelský klub ODS v tiskové zprávě. ODS prý předložila jasné programové priority, o kterých intenzivně jedná s dalšími stranami zastoupenými v pražském zastupitelstvu. „V těchto jednáních budeme pokračovat,“ dodali občanští demokraté.

TOP 09 do poloviny ledna jednala s Trojkoalicí a Piráty o menšinové radě, kterou by podpořili právě ODS a tři nezávislí zastupitelé. Trojice okolo bývalého primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) ale od projektu odstoupila a vyjednávání selhalo, protože plánované seskupení by nemělo v zastupitelstvu většinu. TOP 09 poté chtěla v rámci jednání o nové koalici oslovit také ČSSD.

„Nabídka pro ODS přichází s vědomím zodpovědnosti a toho, že oba kluby pojí programová blízkost. Ta byla potvrzena už loni v prosinci při hlasování o rozpočtu a také při vyjednávání o programových prioritách v uplynulých měsících,“ uvedla dnes TOP 09. Praha s provozním rozpočtem nyní neinvestuje a nepřipravuje projekty, podotkl předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek.

V 65členném zastupitelstvu má TOP 09 s Nezávislými 12členný klub, ODS má osm zastupitelů. Stejným počtem jako ODS disponují Trojkoalice a ČSSD, 17 zastupitelů má ANO. Po čtyřech zastupitelích je za KSČM a Piráty, vlastní klub Nezávislí má trojice kolem Hudečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …