Pokazil to, až to žehlil Schwarzenberg. Nařčení proti Pavlu Fischerovi

08.12.2022 13:02 | Ze sítí

Jak se blíží prezidentská volba, Jana Bobošíková stále častěji propírá prezidentské kandidáty Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera. Představuje veřejnosti svůj velmi kritický pohled na tyto 3 kandidáty, které podpořila vládní koalice SPOLU. Tentokrát došlo na Pavla Fischera. A Bobošíková vytáhla jednu Fischerovu kauzu z roku 2008.

Pokazil to, až to žehlil Schwarzenberg. Nařčení proti Pavlu Fischerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky Pavel Fischer

Publicistka Jana Bobošíková natočila další díl svého internetového pořadu Aby bylo jasno. Tentokrát se v něm zaměřila na Pavla Fischera.

Vrátila se až do Fischerova dětství.

„Když byl skautem, koupil si tankistickou bundu Československé lidové armády,“ pravila Bobošíková. „Mě ta bunda fascinovala,“ přiznal se Fischer na jednom videu starém pět let, kdy kandidoval na prezidenta poprvé.

„Fascinace Československou lidovou armádou později ustoupila mládeneckému vzdoru. Nebudeme říkat, že se Pavel Fischer překabátil, ale koupil si novou. Vyměnil ji za tu správnou - západní,“ prohlásila Bobošíková.

A pustila ukázku, ve které Fischer sám řekl, že tankistickou bundu ČSLA nahradila bunda Bundeswehru.

Bobošíková na to konto prozradila, že Pavel Fischer neabsolvoval povinnou vojenskou službu, nýbrž náhradní civilní službu a to u pražského arcibiskupa, kde podle Bobošíkové zvedal telefony. „A dělal šoféra biskupu Lobkowitzovi,“ řekla Bobošíková.

Upozorňovala také na to, že Fischer v minulosti byl připraven vyznamenat bratry Mašíny jako mladíky, kteří ve své době prokázali příkladnou odvahu a chovali se jako vojáci. Těmi se později v USA také stali.

„Shrňme to, budoucí případný vrchní velitel ozbrojených sil si liboval ve vojenských bundách, povinnou vojenskou službu strávil tak, že přepojoval biskupům telefon a bratři Mašíni, kteří bojovali s režimem, byli podle něj vojáci, i když v té době vojáci nebyli,“ pravila Bobošíková.

„Pokud by se Fischer stal vrchním velitelem ozbrojených sil, máme se na co těšit,“ uzavřela první téma.

V tématu druhém ještě přidala na razanci.

„To ale není nic, co se stalo, když byl Pavel Fischer velvyslancem ve Francii. Psal se rok 2008 a Česká republika se připravovala na své první předsednictví EU. Tehdy jsme stejně jako dnes přebírali od Francie,“ připomínala Bobošíková čas, kdy se tehdejší premiér Mirek Topolánek sešel s tehdejším francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. U setkání byl přítomen také Pavel Fischer coby tehdejší velvyslanec ČR ve Francii.

„A tehdy došlo k obrovskému poškození české diplomacie,“ uvedla Bobošíková. „Obsah důvěrného jednání byl podrobně sepsán. Záznam rozhovoru měl tehdy pořídit sám velvyslanec Pavel Fischer. A pozor. Nezaslal ho do Prahy zašifrovaně, jak měl, ale jako otevřenou depeši. To na dlouhou dobu narušilo důvěru Francie v Českou republiku. Text unikl jak do českých, tak do francouzských médií. A v diplomatickém sboru se hovořilo o naprostém selhání. Diplomaté byli doslova konsternováni, že česká diplomacie provádí zápisy o jednání mezi státníky tak, že se mohou dostat do médií. Pavel Fischer nejprve autenticitu textu popíral, nicméně premiér Topolánek řekl, že text je pravý a česká ambasáda v Paříži získala cejch místa, se kterým se nebude nikdo chtít bavit,“ pravila Jana Bobošíková s tím, že pro začínající české předsednictví EU to byl obrovský problém.

Francouzskému prezidentovi se omlouval tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. A Národní bezpečnostní úřad dal ministerstvu zahraničí pokutu, kterou zdůvodnil tak, že příslušný dokument z rozhovoru českého premiéra a francouzského prezidenta nebyl zařazen do kategorie „vyhrazené“.

Fischer ale tehdy v pozici velvyslance zůstal.

Bobošíková připomněla, jak Fischer mluvil v souvislosti s kauzou Vrbětice o prezidentu Zemanovi jako o „blbém nebo navedeném“ a kroutil hlavou nad tím, že došlo ke skartaci tajné zprávy o vrbětické kauze určené prezidentovi.

„Tak co myslíte, je senátor Fischer kvalifikovaný k tomu, aby se stal vrchním velitelem ozbrojených sil? A hlavou státu?“ ptala se Bobošíková nakonec.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…