Pokleknutí fotbalistů je naprosto v pořádku, vzkazuje z Respektu bloger Hrebenar. Čecháčci, rasisté, neofašisté, putinofilové. A přišlo i oficiální vyjádření

15.10.2020 16:05

Blogger Jiří Hrebenar reaguje na kritiku, která se snesla na české fotbalisty, kteří před zápasem Ligy národů proti Skotsku poklekli na podporu hnutí Black Lives Matter. „Je komické, jak někoho dokáže rozlítit několik vteřin trvající pokleknutí na fotbalovém hřišti,“ píše Hrebenar s tím, že může jít o „neonacisty, xenofoby, putinofily nebo milovníky komunismu“.

Pokleknutí fotbalistů je naprosto v pořádku, vzkazuje z Respektu bloger Hrebenar. Čecháčci, rasisté, neofašisté, putinofilové. A přišlo i oficiální vyjádření
Foto: Repro Twitter
Popisek: Český a skotský fotbalový tým na zápasu v Glasgow

Hnutí Black Lives Matter vyvolává po celém světě rozporuplné reakce, jeho příznivci ho chválí, že bojuje proti rasismu, nerovnému zastoupení černochů ve funkcích, diskriminaci, policejnímu násilí apod. A jeho odpůrci mu kladou za vinu, že je jen záminkou pro nepokoje, rabování, žhářství, násilí, a dokonce i vraždy.

Proti pokleknutí České fotbalové reprezentace se ozvala řada lidí, mezi nimi i poslanec Jaroslav Foldyna (SPD). „Skotsko – Česko: oba týmy klečely za BLM! Tak za mě, vy blbečkové, za mě vy nereprezentujete. Blbci!“ vzkázal reprezentaci Foldyna.

Podobně se vyjádřil i Miroslav Červenka (Trikolóra). „To u mě tenhle tým skončil. Já teda poskokům neomarxistů v hnusných dresech fandit nemohu. Táhněte do zádele!“ prohlásil Červenka.

Právě takové reakce ale nadzvedly ze židle bloggera Jiřího Hrebenara, který v textu na blogu na Respektu vrací úder. „Heslo Black Lives Matter má svůj velmi důležitý obsah, na který bychom neměli zapomínat, zatímco někteří internetoví revolucionáři, neofašisté, neonacisté, xenofobové, milovníci komunistického Československa, lidé hrající si na konzervativce, nebo obyčejní putinofilové pomáhající Kremlu v konspiracích na sociálních sítích vstávají obrazně řečeno od obrazovek s kritickou slinou na jazyku,“ hodnotí kritiky reprezentace.

Hrebenar se podivuje zejména nad tím, proč se celá záležitost vůbec řeší. „Je to vskutku zvláštní, v televizi na ČT Sport běží fotbal bez diváků kvůli koronaopatřením. Hrají proti sobě Skotsko s Českem a namísto aby se dotyční diváci bavili a projevovali radost nad tím, že několik následujících minut nemusejí vídat zprávy o covidu, raději se rozčilují z úvodu, pro který mnozí sáhnou po klávesnici, aby ve virtualitě, tak jak jsou zvyklí, pěkně ve skrytu zdánlivé anonymity dali najevo své rozhořčení,“ nechápe Hrebenar.

A přidává další příklady lidí, kteří se proti pokleknutí ohradili. „Jana Marková se znakem Trikolóry v ikonce vyzývá k ‚ukončení dotací do profesionálního fotbalu‘, protože si myslí, že dotace lezou na mozek a způsobují pokleknutí na začátku sportovního utkání. Zatímco třeba takový Miroslav nelení a členy národního týmu rovnou označuje za rasisty, jako kdyby nesouhlas s rasismem a s násilím páchaným na odlišně kůži zabarvených spoluobčanech vykonávaný jasně z rasistických pohnutek byl býval někdy projevem rasismu,“ podivuje se nad některými názory Hrebenar.

Podle něj možná někteří už zapomněli, proč iniciativa BLM vlastně vznikla. „Je to reakce na případy zvýšeného policejního násilí, rasové nerovnosti a systematického rasismu vůči Afroameričanům v USA, kdy jsou Černoši oproti bělochům až sedmkrát chybněji odsuzováni za zločiny, kterých se nedopustili, jak dokládá on-line dostupný zdroj National Registry of Exonerations, kde se několika kliknutími dostanete k reálné pravdě, a nikoli pouze k tomu, co se povídá na internetech,“ vysvětluje Hrebenar a upozorňuje na rasistické reakce na celé hnutí v České republice pod hesly All Lives Matter.

„Česká latentně rasistická společnost se na základě čecháčkovského smýšlení snáze identifikuje s projevy zlehčujícími utrpení menšin, které zvolání All Lives Matter rozhodně v sobě neskrytě ukrývá. Proč se asi zrovna s All Lives Matter ztotožnili protiromsky naladění krajně pravicově a xenofobně orientovaní Slušní lidé z Brna? A proč se k ALM uchylují další xenofobně a rasisticky zaměření lidé nejen na Facebooku,“ táže se Hrebenar s tím, že v Čechách je zakořeněná hláška „nejsem rasista, ale…“.

„Všichni ti na začátku uvedení, tedy internetoví revolucionáři, neofašisté, neonacisté, xenofobové, milovníci komunistického Československa, nebo obyčejní putinofilové pomáhající Kremlu v konspiracích na sociálních sítích by byli možná tu tam neskutečně rádi, kdyby mohli odlišné vyštvat ze společnosti na okraj, a tak jim jakékoli projevy náklonnosti, nebo podání úcty obětem rasismu, třeba pokleknutí na začátku sportovního utkání, připadají nemístné,“ má jasno blogger.

Nejtrapnější jsou podle něj názory, že BLM je rasistické hnutí, které vystupuje proti bílým. „Nějaký příkaz k úkloně něčemu, čemu by neměla být kladena žádná čest, protože kdesi v mozkových závitech kralují obrázky shozených soch na zem i počmáraná socha Churchilla v Praze, jako kdyby projevy vandalství měly něco společného s projevy rasismu, které se odehrávaly v lidské historii,“ nechápe Hrebenar a přidává další příspěvky ze sociálních sítí.

„Milanovi s trikoloráckou ikonkou na profilovce se chce zvracet, Pavel si, tak jako mnozí, plete pojmy s dojmy. Uklonit se obětem rasismu není podmínkou k zahájení hry. Je to projev lidského postoje, kdy není možné nadále trpět projevy latentního rasismu mnohdy hluboko zažraného v mysli třeba některých českých spoluobčanů. Směšná jsou rovněž provolání ‚pro mě nároďák skončil. Odteď nesleduji. To nejsou lidi, osobnosti, ale tupé ovce‘. Roman z Facebooku opět ukázal, že je tím latentním rasistou,“ má jasno Hrebenar.

Kritici pokleknutí českého nároďáku podle něj stejně žádní fotbaloví fanoušci nejsou. „Takto skutečně opravdový fotbalový fanoušek nevypadá. Natož pak nějaký vlastenec, protože vlastenectví se neprojevuje nenávistí k minoritám, případně odporem k odmítání rasismu, případně rasově motivovaných trestných činů, ke kterým klečení na krku Afroameričana bezesporu může patřit, pokud je prokázána rasová pohnutka strážce zákona,“ píše Hrebenar.

„To, že otroctví, segregaci a i současný rasismus ti takzvaní konzervativci opomíjejí, je jejich věc, ale ani toto opomíjení nemůže být akceptováno a tolerováno. Proto i za mě je pokleknutí před začátkem fotbalového mezistátního, nebo vlastně jakéhokoli zápasu naprosto v pořádku,“ dodává nakonec s tím, že pokleknutí před začátkem sportovního utkání není projevem pozitivní diskriminace.

K tématu se v odpoledních hodinách na Twitteru vyjádřil i mluvčí FAČR Michal Jurman. Podle něj asociace sice věří, že sport má být apolitický, ale tyto „projevy sympatií“ jsou dnes na ostrovech běžné. A proto se čeští fotbalisté „zachovali v souladu s požadavkem hostitelské strany“.

 

 

Jurman rovněž zdůraznil, že projevy podpory hnutá Black Lives Matter podporuje i evropská fotbalová federace UEFA. Jak si přitom někteří diváci vzpomněli, před několika lety byly čtyři fotbalové reprezentace z britských ostrovů pokutovány za to, že si jejich trenéři v zápasech hraných na Den veteránů připnuli symbol vlčího máku, který je na britských ostrovech hluboce respektován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…