Pokud Babiš selže, má už prezident připravenou záložní variantu. S opravdu nečekaným premiérem

18.05.2018 7:38

Ani víc než půl roku po volbách není jasné, zda bude Česko mít vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) ji dosud nedokázal sestavit. Z této situace už prý začíná být nervózní i prezident Miloš Zeman. Podle informací pátečních Lidových novin si proto připravil „plán B“. Premiérem by mohl jmenovat stávajícího šéfa polostátního gigantu ČEZ Daniela Beneše.

Pokud Babiš selže, má už prezident připravenou záložní variantu. S opravdu nečekaným premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
„Podle pěti na sobě nezávislých zdrojů LN z politických a podnikatelských kruhů se na Hradě zrodil „plán B“ pro případ, že by krachla vyjednávání o vládě mezi ANO, ČSSD a KSČM. Zdroj LN blízký prezidentovi uvedl, že Zeman začíná být ze situace kolem přípravy nové vlády nervózní. Není totiž jisté, zda koaliční varianta projde vnitrostranickým referendem sociální demokracie,“ píše deník.

Prezident Zeman má podle Ústavy dvě možnosti ke jmenování premiéra. A prozatím využil jen jednu. Stále má v rukou ještě jeden pokus. V tomto druhém pokusu by mohl pověřit sestavením vlády již zmíněného šéfa společnosti ČEZ Daniela Beneše. Tato informace prý koluje i mezi členy nejvyššího vedení ČSSD. Hrad ji však prozatím odmítá komentovat. „Na zkazky, které kolují v pražské bažině, zásadně nereaguji,“ vzkázal mluvčí Jiří Ovčáček.

Pro „variantu Beneš“ prý hovoří okolnost, že Zeman důrazně odmítá myšlenku, že by byly vypsány předčasné volby. Sluší se také připomenout, že Daniel Beneš slavil spolu se Zemanem jeho znovuzvolení. Přítomnost Beneše v týmu Zemanových příznivců vyvolala otázky, na které ČEZ reagoval před několika měsíci prohlášením, že šlo jen o soukromou aktivitu pana ředitele.  

Spekulace o plánu B přiživil lobbista Andrej Surňak, který kdysi míval blízko k expremiérovi Stanislavu Grossovi. „V této souvislosti padá jméno bývalé šéfky ERÚ Aleny Vitáskové, ale mnohem častěji šéfa ČEZ Daniela Beneše. Prý už jednání probíhají. A nemá jít jen o politiku, ale třeba i o dostavbu jaderných bloků či byznysové dělení ČEZ,“ podotkl.

„Pokud by prezident Zeman skutečně pověřil sestavením vlády Daniela Beneše, byla by to veřejná facka Andreji Babišovi. Mnohem větší než nějaké mávání hůlkou na Sobotku. Vždyť Babiš celé vedení ČEZ opakovaně ostře kritizoval. Kromě toho by to byla i ignorace výsledku voleb a obcházení Parlamentu. Z tohoto hlediska je jedno, zda by prezidentskou vládu vedl Beneš či kdokoli jiný. Ve skutečnosti by to byla vláda Martina Nejedlého a její premiér by byl de facto jen bílý politický kůň,“ dodal Surňak.

Prezident Zeman ostatně už ukázal, že umí jednat i proti vůli Sněmovny. Jasně to předvedl v roce 2013, kdy existovala možnost, že premiérkou může být Miroslava Němcová z ODS. Zeman místo toho sáhl ke jmenování prezidentské vlády v čele s Jiřím Rusnokem, dnešním guvernérem České národní banky. Teď by se mohl prezident zachovat podobně k Andreji Babišovi. Beneš by roli premiéra pravděpodobně zvládl, pokud by se ukázalo, že možnost vlády ANO, ČSSD a komunistů padá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …