Pokud by aféra s metanolem nastala za ČSSD, vláda by tu už nebyla, řekl Tejc

19.09.2012 17:32

Částečná prohibice trvá od pátečního večera. Ve středu premiér Petr Nečas (ODS) navrhl, aby alkohol do budoucna měl takzvaný „rodný list“. Prezident Václav Klaus ale prohibici označil za silácké řešení, ze kterého bude obtížné vystoupit. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to komentoval stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Pokud by aféra s metanolem nastala za ČSSD, vláda by tu už nebyla, řekl Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Tejc na jedné straně rozumí kritice prezidenta Klause, na druhé straně připomíná 23. mrtvého a stále neznámý zdroj metanolu. „Zavedení prohibice tedy bylo rozumné a mělo zabránit dalšímu nárůstu mrtvých,“ tvrdí poslanec ČSSD.

Může se stát, že zdroj metanolu nenajdeme nikdy

Vláda teď hledá řešení, jak z toho ven. Podle Tejce by také mohla nastat situace, že zdroj nenajdeme nikdy. Pak by prohibice mohla trvat nejen několik měsíců, ale i několik let.

„Cesta, která bude znamenat nové kolky a kontrolu nových lahví, může vést k omezení či zastavení prohibice,“ souhlasil Tejc s řešením, které ve středu navrhl premiér Nečas.

Může za to vláda, ale chyba může být i na straně nějakého jednotlivce ve výrobě

Stínový ministr vnitra by podepsal tvrzení Václava Klause, že za aféru s metylalkoholem může stát. „Na závěry si ale budeme muset počkat, až policie řekne, kdo je za to zodpovědný. Pokud bych byl populistou, řekl bych, že za to může vláda. Svůj podíl na tom nese, ale nevíme, jestli náhodou jeden ze zaměstnanců ve výrobě nepřimíchal do lahví metanol záměrně,“ připomněl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Ukázalo se, že černý trh je mnohem větší, než si vláda myslela. Do budoucna by podle Tejce mělo dojít ke zvýšení pravomocí celní správy a zpřísnění a zavedení stálého celního dozoru nad výrobou alkoholu. Celníci by měli na svých místech rotovat, aby nedošlo k navázání vztahu s výrobci a tím k možné korupci. Je prý potřeba zpřísnit i dovoz metanolu.

Pokud by se to stalo nám, už by tu vláda ČSSD nebyla

„Pokud by se toto stalo vládě sociální demokracie, už by tady žádná vláda nebyla. Taková vláda by musela rezignovat. Možná ne dobrovolně a možná by k tomu byla dohnána,“ prohlásil Tejc v pořadu na Radiožurnálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…