Policie rozehnala protiromskou demonstraci v Č. Budějovicích

06.07.2013 20:22

Policie vpodvečer zasáhla na českobudějovickém sídlišti Máj proti účastníkům dnešní protiromské demonstrace. Tři lidé byli zraněni, řekl ČTK jeden ze záchranářů. Policie už podle mluvčí Lenky Holické zadržela víc než 30 lidí.

Policie rozehnala protiromskou demonstraci v Č. Budějovicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Z náměstí, kde byla neohlášená akce odpoledne na pokyn magistrátu rozpuštěna, se jednotlivci vydali na sídliště obývané zejména Romy a sociálně slabšími lidmi. Policejních výzev k opuštění místa desítky lidí neuposlechly, na místo naopak přicházeli další lidé. Těžkooděnci a policisté na koních demonstranty vytlačovali, aby zabránili jejich střetu s obyvateli sídliště. Romy v ulicích vidět nebylo, situaci sledovali z oken a střech panelových domů. Policie proti demonstrantům použila i granáty se slzným plynem.

Akce byla domluvena přes internet

Minulou sobotu obdobná akce přerostla v potyčky. Zraněno bylo tehdy deset lidí.

Před dnešní akcí, na kterou se lidé svolávali prostřednictví internetu, obsadila policie jak sídliště Máj, tak centrum města a přilehlé ulice. Kontrolovala příjezdové cesty do města a ještě před demonstrací zabavila několik zbraní, mezi nimi basebalové pálky, tyče a další předměty.

Napjatá situace na sídlišti Máj, kde žije 20.000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Při potyčce zasahovala policie. Na sídlišti žije početná skupina Romů a také hodně sociálně slabších lidí.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…