Policisté šikanovali a bezdůvodně zbili šéfa bezpečnostní agentury. Dočkal se až po pěti letech

04.01.2015 7:41

Obvodní soud po pěti letech potvrdil neoprávněnost policejního zákroku vůči Stanislavu Šípovi. Je známý tím, že zastupuje řidiče ve sporech s policisty, a to je podle něj důvod, proč bývá příliš často podrobován kontrole. Soud chování policistů při několik let staré kontrole, kdy Šíp utrpěl zranění, označil i za "šikanózní". Uvedla to Česká televize.

Policisté šikanovali a bezdůvodně zbili šéfa bezpečnostní agentury. Dočkal se až po pěti letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

Obvodní soud pro Prahu 7 nyní vynesl konečný verdikt o náhradu škody v případu z února 2010. Tehdy Stanislav Šíp čelil kontrole policejní hlídky, která ho zastavila údajně na základě anonymního oznámení, že by mohl v opilosti řídit.

Na videozáznamu, který si tehdy Šíp pořídil, je patrné, že skutečnost neodpovídá zápisu policistů. Podle nich řidič nechtěl předložit doklady a odmítl se podrobit kontrolnímu měření. Přitom měl policistům říct, že doklady ukáže, že to není problém. Chtěl ale znát důvod dechové zkoušky, protože vozidlo neřídil. "Domníval jsem se, že policisté na mě úmyslně útočí," vzpomínal Šíp, "byla to v průběhu měsíce několikátá kontrola těch samých policistů." Soud nyní ve svém rozsudku napsal, že se lze domnívat, že kontroly byly zaměřeny šikanózně. Dál označil nařčení o požití alkoholu za zcela účelové, neboť si policisté nezajistili důkazy.

Hlídka dále uvedla, že se Šíp snažil z místa utéct. Měli na něj použít povolené chvaty, a protože měl Šíp klást odpor, podklouzl a upadl na kapotu auta a následně zem. Šíp ale uvádí, že se to stalo jinak. "Dostal jsem pěstí do obličeje a ostatní policisté se na mě vrhli," řekl Šíp. Na lékaře si pak musel počkat až po převozu na služebnu. Hned na místě se sice snažila zavolat záchranku jeho přítelkyně, ale nevěděla, jak se jmenuje ulice, kde jsou, a policisté odmítli pomoci. Na telefonním záznamu záchranné služby je slyšet, jak jeden z policistů říká, že si telefon Šípovy přítelkyně brát nebude.

I v této části dospěl nyní soud k tomu, že právo je na straně Šípa. V rozsudku se píše, že se Šíp nesnažil z místa uprchnout, a tudíž nedal podnět k použití donucovacích prostředků. Je také průkazné, že ho policista udeřil pěstí do obličeje. Když se přitom případem zabývala inspekce ministra vnitra i státní zástupce, pochybení na straně policistů nenašli. "Ve věci neshledávám žádné podezření z trestné činnosti zakročujících policistů," uvedl dříve dozorující státní zástupce Jan Bianko. Inspekce naopak ještě navrch podala trestní oznámení pro křivé obvinění na Šípa i jeho přítelkyni. Nedostatek důkazů toto stíhání zastavil.

Podle Šípa zůstává největším problémem, že celý problém trval pět let. "V té době policisté, kteří způsobili zranění mé osobě, páchali trestnou činnost i u dalších osob, což bylo následně i prokázáno," řekl Šíp. Dva policisté už ale v současnosti ve službě nejsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…