Politici žvaní pořád. A nejvíc, když jsou v úzkých, podotýká šéfredaktor Čásenský

19.05.2012 9:15

Naši politici jsou zvyklí bohapustě žvanit a nepřemýšlet nad tím, co vlastně říkají. U sněmovního řečniště či kdekoliv jinde si pouštějí pusu na špacír a kolegové jim za to ještě tleskají. Proto se prý nelze divit, že v nesnázích trousí trapnosti, za které by se jiní lidé styděli. Tak píše o české politické scéně šéfredaktor deníku MF Dnes Robert Čásenský.

Politici žvaní pořád. A nejvíc, když jsou v úzkých, podotýká šéfredaktor Čásenský
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

„Proč má veřejný činitel, přistižený při něčem nepatřičném, potřebu vždycky přijít s nějakým směšným vysvětlením? Nestačila by ostuda z činu samotného? Je potřeba se ještě ztrapnit?“ ptá se Čásenský na komentářové stránce sobotní MF DNES.

Připomíná například Stanislava Grosse, který svůj problém s podezřele financovaným bydlením „musel ještě vyšperkovat příběhem o igelitce s milionem od nemajetného strýce.“ A nebo Martina Kocourka, který prováděl podivné finanční transakce se svou matkou a navrch obohatil celonárodní slovník o „odklánění“ před manželkou.

„A hejtman Rath zase miliony v krabici, kterou odmítá vydat policii, vylepší historkou o vínu.“ A pro jistotu prý přidá přirovnání své maličkosti k Juliji Tymošenkové a Vladimíru Hučínovi zároveň. „Jako by to bylo nějaké zvláštní puzení, které dává přichycenému činiteli do úst věty, jež učiní jeho případ nezapomenutelným,“ myslí si Čásenský.

Kultura žvanění se ošklivě rozmohla

Posléze se zamýšlí, co vede protřelé politiky k výmluvám, které by neprošly ani při pozdním příchodu ve třetí třídě. Uvažuje o aroganci moci, představě vlastní výjimečnosti nebo pocitu nespravedlnosti, že došlo zrovna na něj, když to samé dělá kdekdo.

Upřednostňuje však názor, že příčinou je „kultura bezbřehého žvanění, která se v české politice rozmohla.“ Mnozí politici si prý zvykli, že mohou ve Sněmovně i jinde plácat takřka cokoliv. V Parlamentu jim za takové řeči kolegové ještě zatleskají. „A tak, když se ocitnou v kritické situaci, dělají to, co mají za ta léta natrénováno nejlépe. Mluví, vymýšlejí si a doufají, že to zase projde,“ uzavírá šéfredaktor MF DNES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…