Politik TOP 09 se málem ,,vys*al z podoby", o čemž informoval občany, kteří na tom jsou úplně stejně

25.05.2015 13:32

Konec světa v Dejvicích? Pražané se přiotrávili zkaženou vodou! Problém asi bude mít hlavně starosta… Ten si připadá, že se i „vyse*e z podoby“. Chystá se hromadná žaloba.

Politik TOP 09 se málem ,,vys*al z podoby", o čemž informoval občany, kteří na tom jsou úplně stejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Městská část Prahy 6 rozhodně není připravena na apokalyptické situace. Aspoň to tak vypadá podle toho, co se děje po kontaminaci pitné vody, kterou nevědomky z kohoutků pili tamní obyvatelé. Stovky lidí trpí neutuchajícími průjmy a zvracením. Za epidemii, která nastala, dusí hlavně starostu. Chaos – jako by byl konec světa či středověk, nikoli 21. století se stohy připravených bezpečnostních strategií a nespočtu komunikačních kanálů. A kdo je viník?

Facebook zaspal, proto mají všichni průjem

Děti v pátek chodily ze školy s průjmy a zvracením, obrovský strach zmiňují maminky kojenců a těhotně ženy. I důsledky toho všeho se dopodrobna řeší na facebookové stránce Městské části Prahy 6, která nejlépe odráží realitu havárie, k níž došlo. „V pátek mi syn prozvracel celou noc a finálem je, že ležíme v Motolské nemocnici. Je mu šest let a stalo se nám to ve školce, teď čekáme na výsledky, co se bude dít. Mám velkou chuť podat trestní oznámení,“ svěřila se vyděšená maminka Eva Broutová.

Nemuselo k tomu možná vůbec dojít. Podle některých byla voda silně cítit už minulé pondělí. Pořádně si na Facebooku naběhl sám starosta. „Je fajn, jak se oháníte, že nestíháte, ale starosta Kolář tvrdí na fb, že o fekáliích v kohoutkové vodě ví od 9 hodin. A tak mě především zajímá, proč jste občany informovali až v odpoledních hodinách!“ napsal včera rozhorleně Ondřej Matěj Hrubeš. Na to upozornila i Michaela Pechanová.

Zpráva na Facebooku se totiž objevila až ve 12:34 hodin. Mezitím se většina obyvatel už vody napila… „Uznávám, že ‚Facebook‘ zaspal, ale rozhodně to neznamená, že bychom s informovaností otáleli. Ihned po přijetí informace z PVK vyrazili do ulic pracovníci krizového oddělení a strážníci a vylepovali informační letáky na vchodové dveře a informovali lidi osobně,“ brání se starosta „šestky“ Ondřej Kolář (TOP 09).

Ani takový argument nepřipadá některým logický. „Z koho to teče horem dolem a zatím neví proč, sedí (klečí) na záchodě, tak nečte letáčky na domovních dveřích, ani nekouká na televizi. Maximálně má po ruce mobil,“ reagoval Miguel Artega, který se při tom ještě popadá za břicho: „No a vámi zmiňované servery zprávu vydaly dokonce až po zdejším statusu. Furt musím kroutit hlavou nad těma letáčkama a smát se, sorry!“

Během údržby jedné z vodovodních přípojek došlo ke kontaminaci vody bakteriemi, usazenými ve slepém rameni vodovodního řadu. „Pracovníci PVK (Pražské vodovody a kanalizace) odebrali vzorky a budou provádět rozbory, jejichž předběžné výsledky by měly být známy v pondělí,“ uvedl starosta. Od neděle dopoledne byly prováděny průplachy potrubí vodou s vyšší koncentrací chloru kvůli desinfekci. Výsledky odběrů vody, které provedli hygienici v pátek, ukázaly, že ve vodě byly koliformní bakterie. V oblasti je 53 cisteren, přesto krizový štáb radnice požádal o zvýšení jejich počtu. Krizový štáb městské části Prahy 6 zasedne dnes ve 14 hodin. PVK přislíbily přistavit dalších deset cisteren. .

Podle informací Pražských vodovodů a kanalizací jsou zasaženy jen Dejvice a Bubeneč a nehrozí, že by se havárie rozšířila do dalších čtvrtí.

„Pokouším se nevys*at z podoby,“ napsal starosta

Situace ovšem byla mimo jiné testem, jak politický establishment havarijní stav zvládne, nebo do jaké míry ho vyvede z míry. V nedělní podvečer už toho sám starosta měl takzvaně „plné kecky“. „Odpovídejte od rána na e-maily, sms zprávy a telefonáty s frekvencí 20 přijatých nebo zmeškaných za minutu a do toho se pokoušejte nevys*at se z podoby,“ rozčílil se nad některými stěžovateli na sociální síti; podle starosty pomáhá, kdo může, včetně Červeného kříže. Svými vulgarismy moc na klidu už tak zmateným lidem nepřidal. „Ve vaší funkci užívat sprostá slova, to je vrchol neprofesionality. Stačí napsat totéž s klidným tónem, nad věcí a s přehledem jako správnej starosta a chlap. Nás tyhle žabomyší války nezajímaj,“ komentoval to vzápětí Šimon Reich, který ještě dodal: „A jestli je na vás výše zmíněné příliš, tak by mě zajímalo, jak byste zvládal mnohem krizovější situaci.“ Ten ještě shovívavě dodal, ať ho Kolář nechápe špatně, že mu i fandí, ale jestli není schopen pracovat ve stresu, neměl se na vedoucí post hlásit.

Možná padne žaloba. Váš přístup pěkně smrdí

Vodovodní společnost se o zvýšeném výskytu průjmových onemocnění dozvěděla včera. Ve čtvrtek nejpozději by mělo být jasno, je-li voda nezávadná. Do té doby budou v ulicích cisterny s pitnou vodou. Vodu z vodovodu lze užívat pouze jako užitkovou, nedoporučuje se ani k čištění zubů. Dnes je v ulicích přes 50 cisteren s pitnou vodou; jejich seznam lze nalézt na www.pvk.cz v sekci Havárie. Podle některých příspěvků na netu to chce ale opravdu pořádně hledat, protože někdo místa obchází s kbelíky v ruce i několikrát.

Jedná se konkrétně o tuto lokalitu – Praha 6 – Dejvice, ohraničená ulicemi: Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova, Dejvická.

V postižené lokalitě byly během víkendu do pozdních večerních hodin posíleny hlídky městské policie, aby informovaly občany a pomohly potřebným. Lékaři podle radnice doporučují užívat běžně dostupné léky na žaludeční a střevní potíže a dostatečně zavodňovat, aby nedocházelo k dehydrataci. „Dle vyjádření hygieny není onemocnění obzvlášť závažné, v žádném případě neohrozí na životě,“ reaguje starosta na podrážděné reakce veřejnosti. „Pitná voda v pražských Dejvicích a Bubenči stále není pitná, a to ani po převaření,“ upozorňují pro jistotu Pražské vodovody a kanalizace (PVK)

Že se nejedná o ohrožení na životě, je podle některých jen milosrdná lež. „Každej přece ví, že úporný zvracení a průjem dost zásadně na životě ohrožuje, a to především novorozence, kojence a starší spoluobčany. Mě to dostalo včera. Už jsem zažil hodně, ale takovejhle masakr ještě nikdy. Vyzvracel jsem se z podoby, nutilo mě to dál a dál, přestože jsem už neměl co. O průjmu nemluvě,“ popsal svůj nedělní zážitek Šimon Reich, který je očividně v ráži: „Rehydratovat, jak píšete? Těžko, když to hned vyjde ven. Na omdlení, bolest hlavy a nízkej tlak. Slečně jsem z posledních sil řekl, ať mi zavolá záchranku. Regulérně jsem se obával akutního břicha. Odvezen do nemocnice v Táboře. Krev, rentgen a rehydratace infůzemi. Samotná slečna doktorka mě poslala na infekci, že mě prý mezi staroušky na interně nemůže dát – kdyby to chytli, tak jsou v ohrožení života. Týden voda smrdí chlórem a přístup dotyčných orgánů smrdí stejně tak!“
Ten nechce věc nechat jen tak. „ A ta opožděná informovanost? Že prý stovky lidí?! Neschopnost a lži. Mnozí už zmínili, že platíme dost na to, aby se něco takového nestalo. Seriózně uvažuji o žalobě,“ dodal ještě Šimon Reich, který je studentem posledního ročníku medicíny a který skončil na kapačkách. Podle dalších ohlasů možná dojde k hromadné žalobě.

Ústřední vojenská nemocnice ošetřila do dnešní 8. hodiny ranní celkem 98 pacientů, uvedla v poledne radnice. Podle mluvčí Jitky Zinke se zdá, že situace se stabilizuje.

Praha 6 mimo jiné provozuje mobilní sms informační službu pro občany. Ta asi příliš nefunguje, když má. „Že bude bouřka, mi přijde dvakrát za sebou, a takhle závažná informace nepřijde vůbec?“ postěžovala si Jana Zajíčková.

Do školky a do restaurace?

Veřejnost měla zmatek také v tom, zda má vůbec děti poslat dnes do škol a školek. „Mateřské a základní školy fungují v režimu studené stravy a balené vody,“ uvádí na svých stránkách Praha 6. „Všechny ředitele škol a školek jsme během neděle o kontaminované vodě v Bubenči a Dejvicích informovali i s instrukcemi, jak postupovat. Vodu v zasažených oblastech pochopitelně nejde pít, má v tuto chvíli charakter užitkové vody, a to do chvíle, než ji Pražské vodovody a kanalizace oficiálně označí za pitnou,“ oznámil v neděli odpoledne zástupce starosty pro školství Jan Lacina, který směrem ke školským zařízením dodal: „Co se vaření týče, doporučujeme školám a školkám studenou stravu, případně vařit z vody dodané v přistavených cisternách.“

Kromě kritiky radnice se najdou i chápavé hlasy, třeba právě směrem ke školám. „Pokud bude použitelná jen voda z cisteren, lituji zaměstnance školek a škol. Asi jim nikdo vodu do budovy pro děti nenanosí a bude to jen na nich,“ napsala ke zprávě na Facebooku městské části Helena Petříčková. Některé školky ale nakonec neotevřely, i když to rodičům působí potíže. „MŠ Terronská doporučuje nechat si děti doma, pokud půjdou, mají mít s sebou balenou vodu,“ referovala například Kristýna Kyselová. Doporučení „neposílat“ inzerovala i ZŠ Emy Destinové. Ale pokud děti dorazily, škola je přijala.

Co se týče restaurací a dalších podniků, jejich uzavření je dle zástupce starosty Laciny výhradně na jejich zodpovědnosti a na zvážení zákazníků, zda je navštíví.
Hygienická stanice hl. m. Prahy označila za možné mytí nádobí v myčkách při teplotě vody nad 60 stupňů. Radnice přednostně doporučuje studenou stravu.

Poslední informace, kterou Praha 6 podala svým občanům po poledni:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…