Politolog Oskar Krejčí varuje před velkou americkou demonstrací síly

03.07.2016 8:48

Politolog Oskar Krejčí ostražitě hledí na Jihočínské moře. V rozhovoru pro PrvníZprávy.cz vysvětluje proč. Ačkoli nebezpečná situace panuje i na Ukrajině či v Sýrii, ale v tomto moři proti sobě stojí dvě mocnosti přímo. Spojené státy a Čína nevedou mocenský zápas přes prostředníky, což může být velmi riskantní.

Politolog Oskar Krejčí varuje před velkou americkou demonstrací síly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Spojené státy přehodnocují svou zahraniční politiku. Končící prezident Barack Obama dal v minulosti najevo, že se Spojené státy nebudou napříště tolik angažovat v Evropě a namísto toho si budou více hledět svých zájmů v Asii. Evropským politikům se to příliš nelíbilo, ale mnoho s tím udělat nemohli. Situace se změnila s vypuknutím konfliktu na Ukrajině, ale Spojené státy ani tak nezapomínají na Asii. Vliv si chtějí uchovat v Jihočínském moři.

„V tomto okamžiku je na misi šest z deseti amerických letadlových lodí, z toho dvě v Tichém oceánu. Před několika týdny byl vytvořen námořní svazek dvou letadlových lodí – Ronalda Reagana, která tvoří jádro 7. flotily, a Johna Stennise. Každá tvoří základ úderné skupiny, do které patří bitevní lodě, křižníky, ponorky a další námořně-vojenský doprovod. Plaví se Východočínským a Jihočínským mořem, podle posledních zpráv jsou ve Filipínském moři – tedy v západním Pacifiku. Oficiální zdůvodnění na stránkách US Navy říká, že cílem je ukázat schopnost USA řídit toto mohutné spojení dvou úderných skupin. Myslím, že v současné chvíli neexistuje ve světě větší koncentrace konvenčních sil, než je tento námořní svazek,“ konstatuje Krejčí.

Celý text najdete zde

Koncentrace síly má svůj důvod. Oblastí putuje ropa ze Středního východu do Číny, Japonska, Jižní Koreje i do Austrálie. Opačným směrem míří zboří. Spojené státy proto nechtějí přijít o kontrolu nad obchodními trasami. „Ve srovnání s jinými ohnisky, jako jsou Sýrie či Ukrajina, není konfrontace nejvýznamnějších mocností zprostředkovaná – je do značné míry přímá…,“ doplňuje

Je tu ovšem ještě jeden důvod, proč pečlivě sledovat dění v Asii, neboť se blíží rozhodnutí Stálého rozhodčího soudu v Haagu o verdiktu ve věci nároků Filipín na některé ostrovy v Jihočínském moři. Nároky vznáší i Čína a další státy. Spojené státy se ve sporu angažují a dovolávají se mezinárodní Úmluvy o mořském právu, zatímco Čína preferuje spíše dvoustranná jednání. Za pozornost podle Krejčího stojí, že se USA dovolávají smlouvy, kterou samy nepodepsaly, zatímco Čína ano.

Politolog doufá v kompromisní řešení, podle něhož by ostrovy sice zůstaly čínské, ale přírodní bohatství by bylo využíváno společně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…