Politolog Valeš: Venkov se diví, co ti Pražáci blbnou

09.06.2019 17:44

Politolog Lukáš Valeš se vyjádřil k aktuálním problémům premiéra Andreje Babiše a demonstracím, které proti němu a ministryni spravedlnosti Marii Benešové organizuje iniciativa Milion chvilek pro demokracii. „Venkov se diví, co Pražáci blbnou,“ říká k náměstím zaplněným nespokojenými lidmi politolog v rozhovoru pro Deník.cz.

Politolog Valeš: Venkov se diví, co ti Pražáci blbnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni Marii Benešové na Václavském náměstí. Příští se uskuteční v neděli 23.6. na Letné

„Pokud ale lidé na Václavském náměstí volají po slušné vládě a slušném premiérovi, tak jakkoli jsou mi ta hesla sympatická, míjejí se podle mě s realitou,“ myslí si Lukáš Valeš, podle kterého by museli demonstrovat posledních třicet let, protože po listopadu 1989 jsme se se žádnými slušnými lidmi v politice prý nepotkali.

„Kdyby byli lidé nespokojeni s konkrétními kroky vlády, tak bych jim naprosto rozuměl,“ doplnil. Konkrétní činy a prohlášení ministryně spravedlnosti Marie Benešové podle politologa nijak nenasvědčují tomu, že by docházelo k ohrožení nezávislosti justice. „Zatím tedy není věcný důvod k obavám, že by nějakým způsobem chtěla krýt Andreje Babiše,“ míní.

Doporučoval by proto držet se faktů. „Okolnosti té výměny ministra svádějí k nejrůznějším dohadům. To bylo hloupé a marketingově nezvládnuté. Zatím ale nemáme relevantní informaci, že by docházelo ke zneužití státního zastupitelství ve prospěch současné moci,“ uvedl Valeš.

„Přesvědčení demonstrantů, že Babiš je jakousi žábou na prameni, který jinak vydává čistou vodu, je možná pochopitelné, ale není správné,“ říká politolog, podle kterého je Babiš produktem systému, který tu vznikal v 90. letech minulého století. „A to za aktivní spolupráce všech tzv. demokratických stran, které proti němu nyní brojí,“ doplnil.

Poukázal na ODS a TOP 09, konkrétně pana Kalouska, kteří dnes označují Babiše za zloděje a podvodníka. „Oni přispěli ke zrození Babiše a řady dalších českých oligarchů,“ myslí si Valeš.

Babiš prý udělal jen to, že sám sobě je politikem, lobbistou i tou firmou, která prosazuje svoje zájmy. „Babiš jako otevřený oligarcha nám paradoxně odkryl skutečnost. Nedělejme si iluze, že to je jen on, to je totiž základní omyl všech 120 tisíc lidí, kteří se v úterý shromáždili na Václavském náměstí,“ říká Valeš a opakuje, že jde o systémový problém.

Po třiceti letech znovu bojujeme snad ne o demokracii, ale o její charakter, i kdyby Babiš a Benešová odešli, je Valeš přesvědčen, že to na systému nezmění vůbec nic. „Představa, že pak nastane ráj na zemi a přijdou slušní lidé, je naivní,“ konstatoval politolog, který si všímá, že žádná ze stran, vládních či opozičních, nepředstavila reálný, smysluplný program pro Českou republiku.

Nemyslí si, že kombinace demonstrací a tlaku z Evropské unie vedla k proměně české politické scény. „Myslím, že ani Babiš z toho nemá strach, protože na náměstí nechodí lidé, kteří ho volí. Venkov se diví, co ti Pražáci blbnou. Má se dnes totiž dobře, rozhodně lépe než za pravicových vlád,“ sdělil a zmínil, že na Václavák chodí dobře situovaní absolventi, studenti vysokých škol a podnikatelé, kteří tam tráví večery s manželkami.

Strach má podle jeho názoru Babiš teď spíše z toho, co přijde z Bruselu. „Permanentně to ohrožuje jeho pozici a činí ho snadným terčem a část jeho voličů to nemusí skousnout,“ dodal na závěr Valeš.

Původní zdroj ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…