Politolog Zbořil promlouvá: V té nenávisti k USA se zapomíná na jednu věc

20.06.2020 14:54

Politolog Zdeněk Zbořil upozorňuje, že otrokářství nebylo problémem zdaleka jen v USA, ale také ve střední Evropě, a to jak v dobách vzdálených stovky let, tak v časech relativně nedávných.

Politolog Zbořil promlouvá: V té nenávisti k USA se zapomíná na jednu věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Já jsem nikdy neočekával, že se vrátí téma z let studené války, kde, když bylo třeba hanět jednu nebo druhou stranu, tak se používala podobná terminologie. Když se mluvilo o Stalinových procesech, tak se na to odpovídalo, ‚ale v Americe lynčují černochy‘. Bralo se to jako taková zvláštní hra, kdy jedna strana na té druhé nechce nechat nitku suchou,“ uvedl Zbořil.

Téma otrokářství a diskriminace černochů se táhne celými dějinami Spojených států. Otázku útoků na černochy za minulého režimu využívali rádi i komunisté. Jenže, podle Zbořila, bychom neměli zapomínat na to, že otrokářství bylo i evropským problémem. Ať už v dávné historii, či v časech relativně nedávných. Stačí si prý vzpomenout na druhou světovou válku.

„Ale my máme ještě jinou zkušenost, my máme v našich dějinách první zprávy o kupci Sámovi a o pražském tržišti s otroky, a ani nevíme, zda se Sámo nejmenoval Samuel a zda se jeho obchodní zájmy netýkaly také otroků,“ poznamenal Zbořil v rozhovoru pro První zprávy.cz s odkazem na franského kupce Sáma, který sjednotil slovanské kmeny do jednoho státu. Žil kolem roku 650 po Kristu.

Jenže, nejde jen o otrokářství staré stovky let. Zbořil spojil moderní otrokářství s nedávnou uprchlickou krizí.

„A poslední příklad. Mně se zdá, že jako kdyby v té nenávisti ke Spojeným státům se zapomnělo na norimberský proces, kde byli odsouzeni lidé, kteří se podíleli na zavlékání obyvatel obsazené Evropy německými úřady k otrocké práci. To znamená, že tady není jenom otroctví evropskoamerické, afroamerické, ale tady je vnitřní otrokářství evropské, které bylo ještě součástí sociálních a politických změn v Evropě, uvnitř Evropy, proto byli souzeni váleční zločinci v Norimberku a pak se s tím evropské prostředí opatrně a nesměle vyrovnává až dodnes, když se mluví o gastarbeitrech, původně z Pyrenejského poloostrova, potom z Balkánu a dnes  tzv. osidlování Evropy imigranty v posledních pěti deseti letech,“ dodal Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…