Politologové se shodují: Doporučení KSČM k prezidentským kandidátům bude klíčové

29.11.2012 15:57

Politologové, které ČTK oslovila, soudí, že doporučení komunistické strany jejím voličům, zda mají dát hlas při prezidentských volbách expremiérovi Miloši Zemanovi nebo místopředsedovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi, může výrazně ovlivnit jejich rozhodování.

Politologové se shodují: Doporučení KSČM k prezidentským kandidátům bude klíčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

KSČM vlastního kandidáta do volebního klání jako jediná parlamentní strana neposílá. Zeman a Dienstbier se budou o její podporu ucházet na pátečním jednání výkonného výboru KSČM. O podpoře jednomu z nich s konečnou platností rozhodne 8. prosince stranický ústřední výbor.

Kovaní příznivci KSČM pravděpodobně dají na doporučení

Podle sociologa a politologa Jana Herzmanna platí, že stálí příznivci KSČM, ne ti, kteří jí dávají své hlasy z protestních důvodů, jsou disciplinovaným elektorátem. "Domnívám se, že budou velmi vážně přihlížet k doporučení strany zvlášť, kdyby bylo podpořeno některou výraznou osobností, a tady mě napadá europoslanec Vladimír Remek," uvedl.

Podle Herzmanna existuje také velká skupina voličů, kteří si nepřejí KSČM. Ti by mohli doporučení KSČM pochopit jako posilování jejího vlivu a mohli by cíleně hlasovat proti němu. Podotkl, že se to projevilo v druhém kole senátních voleb, v němž KSČM po úspěchu v prvním kole propadla. "Já si myslím, že se projeví obě tendence, a v tuto chvíli je obtížné říci, která převáží," uvedl. Osobně prý soudí, že kdyby "nositelem doporučení" byl Remek, tak kandidátovi spíš pomůže.

KSČM bude jistě zvažovat, jak se důsledky jejího doporučení promítnou do situace po sněmovních volbách, a proto se zřejmě bude chtít více sblížit s ČSSD. "To by nahrávalo tomu, aby doporučila Dienstbiera," uzavřel Herzmann. 

Dienstbier nemá dostatek zkušeností

Zemanovi dává naopak více šancí na komunistickou podporu politolog Oskar Krejčí. Je přesvědčen, že Dienstbier tak jako tak vypadne v prvním kole. Pokud k tomuto závěru dospějí i komunisté, pak podpoří Zemana, zdůraznil.

Dienstbierův problém je podle Krejčího v tom, že je sice nejpopulárnější politik, ale nesplňuje představu o prezidentovi, kterou má většina Čechů. Bude přijatelný, až bude mít za sebou nějaké úspěchy a více životních zkušeností. Lidé si nyní budou přát v prezidentském křesle "zkušeného a krizí odzkoušeného" člověka, jako je Zeman, který převzal vládu v době, kdy klesal hrubý domácí produkt a za jeho vládnutí začal opět stoupat.

Nyní komunistickým voličům, kteří jsou podle výzkumů veřejného mínění bezradní z toho, komu mají dát svůj hlas, doporučení KSČM zjednoduší rozhodování, soudí politolog. O tom, že KSČM doporučí volit Zemana a že to vezmou její příznivci v potaz, je přesvědčen i politolog Bohumil Doležal. Soudí ale, že věci by více prospělo, kdyby KSČM Zemana podpořila diskrétně. Zveřejněním jednání o podpoře podle něj komunisté zřejmě chtějí upozornit na to, jak jsou důležití jako strana, protože mohou výrazně promluvit do prezidentské volby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…