Polsko: Z 23 % daň padá na 8 %. V ČR: 21 %

01.02.2024 14:03 | Monitoring

V Polsku budou od dubna levnější kosmetické služby. Předseda vlády Donald Tusk oznámil, že je jen spravedlivé, aby do 8% sazby DPH patřily i kosmetické služby, když už tam patří i kadeřnické a holičské služby. Daň tak padá z 23 % na 8 %. Mezitím v ČR od začátku roku spadají kadeřnické služby do základní sazby DPH 21 %.

Polsko: Z 23 % daň padá na 8 %. V ČR: 21 %
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U hranic s Polskem

„Snižujeme DPH na 8 % pro kosmetický průmysl včetně kosmetických salonů,“ oznámil koncem ledna polský premiér Donald Tusk.

Od 1. dubna se tak sazba DPH pro kosmetický průmysl sníží z 23 % na 8 %. Nižší DPH se tak od dubna bude pravděpodobně vztahovat na kosmetické služby, manikúru a pedikúru, kosmetické poradenství a líčení, péče o tělo nebo depilace.

Premiér Tusk spolu s oznámením připomněl, že snížení DPH v tomto průmyslu bylo jedním z jeho předvolebních slibů.

„Jak víte, tento průmysl se v Polsku velmi rozvinul. Lidé měli pocit oprávněné křivdy, protože byli zatíženi vyšší daní z přidané hodnoty než docela podobné kadeřnictví,“ upozornil Tusk na to, že kadeřníci již 8% sazbu DPH mají, ostatní kosmetické služby stále podléhají 23% sazbě.

„Kosmetický průmysl v Polsku tvoří přibližně 30 tisíc podniků, které dohromady zaměstnávají okolo sta tisíc lidí,“ uvedl Tusk. „Takže doufám, že to přinese úlevu a pocit spravedlnosti velmi velké profesní skupině.

Přesný seznam služeb, na které se bude vztahovat nižší sazba DPH, bude znám až po zveřejnění návrhu nového předpisu. Úřad polského předsedy vlády Donalda Tuska dosud okruh služeb, na které se bude nižší 8procentní DPH vztahovat, definoval jako „kosmetické salony, kosmetiku a další“.

Aktuálně v Polsku existují tři daňové sazby pro DPH. Základní sazba 23 % se vztahuje na většinu zboží a služeb, 8% a 5% snížená sazba daně se pak týká zboží, které souvisí s ochranou zdraví nebo je na zemědělské produkty. 0% zvýhodněná sazba daně pak platí pro export nebo import zboží v rámci EU.

V České republice jsou od roku 2024 tři sazby. Základní sazba 21 % a snížená sazba 12 %. Dříve zde byly snížené sazby dvě: 10 a 15 procent. Spojení dvou snížených sazeb v jednu schválila vláda v rámci konsolidačního balíčku. Třetí sazba – 0 % – se nově týká knih.

Kvůli sjednocení snížené sazby některé zboží a služby od nového roku mají nižší sazbu (z 15 % na 12 %) – týká se to potravin, farmaceutických výrobků nebo například pohřebních služeb. Sazba se naopak zvýšila z 12 % na 15 % u vody a stočného, léků nebo bezlepkových výrobků.

DPH na kadeřnické a holičské služby byla nicméně přelomem roku přesunuta ze snížené sazby do základní sazby 21 %. Ta je pak uplatňovaná na veškeré zboží a služby, které v zákoně o DPH nejsou zařazeny do snížené sazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…