Polsko sebralo akreditaci ruskému novináři. Možná je to prý špión

25.10.2014 19:42

Polské úřady zbavily akreditace ruského novináře, který musel před osmi lety ukončit působení i v Česku. Mluvčí polského ministerstva zahraničí dnes oznámil, že Leonid Sviridov přišel o povolení pracovat v Polsku na základě žádosti polské kontrarozvědky ABW. V roce 2006 přišel Sviridov o českou akreditaci, podle tehdejších mediálních spekulací kvůli špionáži.

Polsko sebralo akreditaci ruskému novináři. Možná je to prý špión
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Sviridov působil v Polsku jako zpravodaj státní agentury Rossija Segodňa, nástupkyně dřívější agentury RIA Novosti. Polské ministerstvo nechtělo k jeho případu uvést žádné další podrobnosti. Případ se ale odehrál jen týden poté, co byli v Polsku zatčeni dva muži. Podle tisku šlo o důstojníka polské armády a jistého právníka z Varšavy, kteří údajně prováděli špionáž pro Rusko.

Podobně proběhla Sviridovova kauza i v ČR

Obdobný scénář měla podle českého tisku i Sviridovova kauza z roku 2006. Rus tehdy působil v Česku jako zpravodaj agentury RIA Novosti, ale na jaře o akreditaci přišel. V České republice působil od roku 2001, od července 2003 začal pracovat jako regionální zpravodaj agentury ve Varšavě s působností v ČR.

Česká média tehdy upozornila, že ke kauze došlo v době, kdy byl v Česku odhalen cizí špion, který mohl fungoval pod krytím novináře. Agent se pokoušel získat citlivé dokumenty NATO a EU. Zda se jedná skutečně o Sviridova, se novinářům nepodařilo ověřit.

Ruské úřady na Sviridovovu kauzu reagovaly odvetou, když koncem léta 2006 neprodloužily akreditaci moskevskému zpravodaji České televize Janu Moláčkovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…