Polský novinář Michnik, velký přítel Václava Havla, pořádně naložil Putinovi: Ukrajina je jeho Afghánistán

01.04.2015 11:15

Šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza a bývalý polský disident Adam Michnik tvrdí, že konflikt na Ukrajině pro Rusko představuje druhý Afghánistán. Prezident Putin je dle jeho názoru lhář, kterému prý už nikdo nedůvěřuje.

Polský novinář Michnik, velký přítel Václava Havla, pořádně naložil Putinovi: Ukrajina je jeho Afghánistán
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Skutečnost, že ukrajinská armáda zastavila invazi Ruska, je pro Moskvu stejná blamáž, jakou utrpěla v souvislosti s faktickou porážkou v Afghánistánu na konci 80. let minulého století,“ prohlásil podle polského zpravodajského kanálu TVN24 Michnik, který považuje Ukrajinu za druhý ruský Afghánistán. Podle Michnika se Vladimir Putin chytil do své vlastní pasti. „Jeho první chybou bylo přinutit ukrajinského prezidenta Janukovyče, aby odmítl podepsat dohodu o přidružení k EU. Druhého omylu se dopustil, když se domníval, že Ukrajina se dá rozdělit silou. Třetí Putinovou chybou bylo, když nepředpokládal, že bude EU a NATO na jeho počínání na Ukrajině reagovat tak tvrdě a rozhodně,“ míní přední polský disident.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Ukázalo se, že se ruský prezident přepočítal. Po zimních olympijských hrách v Soči, když byl ukrajinským prezidentem ještě stále Viktor Janukovyč, měl přitom všechna esa v rukávu. To se nyní změnilo a Putin se ocitl v izolaci. Každý ví, že je lhář, a nikdo mu již nedůvěřuje. Západní politici se nyní jen obávají jeho nepředvídatelnosti,“ konstatuje Michnik. Jedinou nadějí pro Rusko je podle jeho mínění nastolení demokracie na Ukrajině. „To je také jeden z hlavních důvodů, proč musí Západ Ukrajině pomoci. Rovněž tento cíl odůvodňuje dodání zbraní Kyjevu, protože Putin rozumí jenom síle. Chce Ukrajinu uchvátit bez války, takže mu musíme dát jasně najevo, že to se mu nepodaří. Mýlil jsem se, když jsem tvrdil, že je Putin typickým produktem sovětské KGB. Oni totiž na rozdíl od něj byli předvídatelní,“ zmiňuje Michnik.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…