Polský premiér informoval z místa důlní tragédie o tom, co se děje nyní pod povrchem

21.12.2018 11:40

Polský premiér Mateusz Morawiecki se vyjádřil k důlní tragédii na Karvinsku, při níž zahynulo 12 horníků polské národnosti a jeden Čech.

Polský premiér informoval z místa důlní tragédie o tom, co se děje nyní pod povrchem
Foto: OKD
Popisek: OKD

„Včera ve večerních hodinách jsme získali informaci, že došlo k výbuchu a požáru a že je tu obrovské riziko pro všechny záchranné akce. Česká strana sdělila informaci o tom, že z 23 horníků deset se podařilo zachránit, 13 horníků se zachránit nepodařilo. 12 horníků má polské občanství, z toho jeden více než 20 let bydlel na území České republiky, třináctý horník je český občan,“ sdělil polský premiér.

„Ihned jsem nařídil službě důlního záchranářství, aby se sem dostavila, aby sem přijela. Aby se tato záchranná služba do akce zapojila. Nyní probíhá akce, měří se a zjišťuje, co se děje pod zemí. Je tam požár, velmi vysoká teplota, velmi vysoké riziko dalších výbuchů. Probíhá proces pumpování dusíku, aby mohl být požár uhašen. Vyhledávací akce byla pozastavena,“ dodal.

„Řídíme se informacemi české strany. Informace jsou dramatické. U 13 horníků není naděje, že by někdo z nich přežil,“ podotkl Morawiecki a vyjádřil součinnost s pomocí. Morawiecki je v kontaktu s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Chtěl jsem vyjádřit nejhlubší výrazy soustrasti v souvislosti s touto strašnou tragédií, všem rodinám obětí, všem rodinám poškozených, protože jsou tam osoby, které jsou v nemocnicích. Jeden z horníků je ve velmi těžkém stavu. Samozřejmě budeme pečovat o ty všechny rodiny obětí horníků a budeme se starat o ty všechny, kteří přežili. Jsem nesmírně smutný,“ řekl evidentně zlomený Morawiecki. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…