Poměr sil ve vládě? ODS chce 7:4:3, TOPka 5:5:4

22.06.2010 13:35

Vyjednávači tří stran budoucí vládní koalice dlouho odráželi dotazy na složení vlády tím, že řeší jen program. V nejbližších dnech ale rozdělí i křesla. Zatím se ale neshodli na jejich počtu, informuje Aktuálně.cz.

Poměr sil ve vládě? ODS chce 7:4:3, TOPka 5:5:4

Každá ze tří stran tvořící se koaliční vlády má jinou představu o počtu resortů, které bude spravovat. Z TOP 09 unikaly informace, že by strana chtěla mít stejný počet míst ve vládě jako ODS. Na druhou stranu Věci veřejné naznačovaly, že by si pro sebe představovaly stejný počet ministrů jako TOP 09. Menším stranám se ale rozhodně nelíbí návrh, který by přisuzoval ODS sedm křesel včetně premiéra), čtyři pro TOP 09 a tři pro Věci veřejné.

Své jisté tak má zatím jen Petr Nečas, který teď už jen čeká, až ho prezident Klaus oficiálně jmenuje premiérem s pověřením sestavit vládu. Dojít by k tomu mohlo už tento týden, kdy se na ustavujícím zasedání schází sněmovna a dosavadní vláda Jana Fischera by měla podat demisi.

TOP 09 se srovnává s ODS, Věci veřejné zase s TOP 09

Když začali vyjednávači o nové vládě řešit také rozdělení křesel, shodu nenašli. TOP 09 si stála za svým původním neoficiálním stanoviskem a požadovala paritu, tedy stejný počet křesel s ODS. Protože se počítá s nižším počtem členů vlády, jeví se pro TOP 09 optimální model pěti křesel pro ODS, pěti pro TOP 09 a čtyř křesel pro Věci veřejné. Také nejmenší vládní strana však zopakovala svůj dřívější požadavek na stejný počet ministerstev jako bude mít TOP 09.

Kromě počtu ministerstev pro každou stranu svedou koaliční partneři i boj o jednotlivé resorty. ODS se nebude chtít vzdát ministerstva financí, i když pro tento resort je dlouhodobě favorizován místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nejsilnější strana budoucí vlády chce být vnímána jako nositelka reforem, a tak vedle financí usiluje i o ministerstvo práce a sociálních věcí a také o zdravotnictví.

Místopředsedové ODS si na kongresu zřejmě vybojovali i ministerská křesla

Za TOP 09 se ve vládě objeví s vysokou pravděpodobností předseda Karel Schwarzenberg coby ministr zahraničních věcí, lídr VV Radek John by měl vést resort vnitra. Za ODS mají ministerské ambice tři čerstvě zvolení místopředsedové Alexandr Vondra, Pavel Drobil a Jiří Pospíšil, zatímco Miroslava Němcová by dala přednost vedení sněmovny.

Související:

Koaliční počty: 7 - 5 - 3 či jinak? Rozdělují se křesla 

Vyjednávači za TOP 09 Gazdíkovi se do ministerského křesla nechce 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…