Poměrně přátelský, popsala Černochová rozhovor se Svobodou. Paragrafy platí pro každého

02.04.2023 13:46

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve víkendovém vysílání televize Nova v pořadu Napřímo popsala, jak vypadala její schůzka s olympionikem Davidem Svobodou a zda bylo nutné, aby skončil ve své funkci předsedy Komise sportovců Českého olympijského výboru.

Poměrně přátelský, popsala Černochová rozhovor se Svobodou. Paragrafy platí pro každého
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Ministryně obrany v předešlých dnech ostře zkritizovala olympijského vítěze pro jeho výrok, že je pro neutrální postoj v otázce účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži nebo jen v kvalifikačních turnajích.

V pátek si Davida Svobodu pozvala, aby ji své výroky vysvětlil, a ona zároveň vysvětlila, že jeho postoj není správný. Jak v pořadu ale zdůraznila, nelze to brát tak, že by si ho pozvala „na kobereček“. „Já bych neřekla, že jsem si ho pozvala na kobereček. Chtěla jsem znát jeho názor a co ho k tomu vedlo,“ tvrdí Černochová.

Jak je známo, při této schůzce olympionikovi ukázala fotky mrtvých ukrajinských sportovců a se Svobodu se následně „dohodla“, že ho vezme na setkání s ukrajinskými vojáky, kteří se v Česku cvičí v Libavé.

Černochová k pohovoru se Svobodou dodává, že k její spokojenosti skončil omluvou Svobody za jeho neutrální postoj. „Pan nadporučík Svoboda se už za své výroky omluvil. Uznal, že to byla chyba. A ten rozhovor byl poměrně přátelský," líčila ministryně obrany.

Svobodu vyjádření jeho názoru ale stálo hodně – skončil v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru a také dostal důtku od ředitele ASC Dukla Praha Pavla Bence.

Tyto kroky vůči Svobodovi Černochová ve vysílání Snídaně s Novou obhajovala zákonem. „Zákon 221 o vojácích z povolání mluví jasně: Voják se nemá dopouštět prohřešků ani mimo výkon služby,“ prohlásila Černochová.

„Sportovci v Dukle skládali stejnou přísahu jako kterýkoli jiný voják. Ve chvíli, kdy by byl někde nějaký konflikt a Česko by v něm hrálo aktivní roli, tak by nikoho nezajímalo, jestli je někdo pětibojař nebo desetibojař,“ pravila ministryně obrany.

Pětibojař David Svoboda se za své výroky, v nichž schvaloval účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách a v kvalifikačních soutěžích a zpochybňoval, že Rusko je na Ukrajině agresorem, později omluvil také během rozhovoru pro Českou televizi.

„Nebojte se, nejsem na špatné straně,“ uvedl v České televizi. „Nejsem pod vlivem ruské propagandy ani žádné jiné, nejsem pod ničím vlivem. A bylo to v podstatě nešikovné vyjádření víc než cokoliv jiného. Zpátky už to bohužel vzít nemůžu, ale nebylo to tak myšlené,“ obrátil během pár hodin Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta Černochová, to je tragickej zjev., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGDReichEU , 02.04.2023 14:34:36
Od kdy je názor prohřešek ? Pravda za nacistů tomu tak bylo. Oni už jsou tady zase ?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…