Pomsta za útok na Jarka Nohavicu: Topím se před Lampeduzou – semtex vlhne mi pod blůzou – budu muset píchat dýkou – Alláh říkal, že jsem štikou

31.07.2017 13:51

Psycholog a publicista Dalibor Špok se na serveru Aktuálně.cz kriticky obul do písničkáře Jarka Nohavici. V minulých dnech se totiž na sociálních sítích objevila fotografie, na níž je Nohavica s předsedou SPD Tomio Okamurou. A ozvalo se mimo jiné mnoho odpůrců...

Pomsta za útok na Jarka Nohavicu: Topím se před Lampeduzou – semtex vlhne mi pod blůzou – budu muset píchat dýkou – Alláh říkal, že jsem štikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

„Setkání zpěváka a populisty v lokálním Globusu je více než symbolické. Oba totiž ladí akordy, jež končí v každé příští totalitě,“ poznamenal a následně si vypůjčil Nohavicovu píseň, aby vyjádřil svůj pocit nad Nohavicovým počínáním. 

„Našel jsem včera hvězdu, ležela v mazlavém bahnu, na nebe bych ji vrátil, k nebi však nedosáhnu,“ poznamenal Špok. 

Nohavicu si podle něj pamatujeme jako symbol poctivé sebereflexe transformované do něžných i odvážných písní, které jsme poslouchali v osmdesátých letech na popáté překopírované kazetě z ostravské burzy. „Jako člověka, který nám dával naději, že někdo se ještě dokáže postavit proti. Jako hrdinu, který se vysmívá ustrašenému strkání hlavy do písku. Nyní však je naše hvězda, zdá se, poněkud ulepená,“ poznamenal Špok.
 
Původní text ZDE

„Po vybřednutí ze vzpomínek a poslechu zpěvákovy současné tvorby smutně zjistíme, že Nohavicova empatie končí u holokaustu a Sarajeva. Dál neumí. Jen v těchto omezených hranicích dokáže soucítit. Za nimi straší – cikáni, Arabi i židi,“ dodal. 

„Co brání Nohavicově autorské imaginaci – a koneckonců i imaginaci dalších folkových zpěváků jeho generace – přinést nám píseň o posledním rozpočítadle syrského děvčátka, na které padlo udušení sarinem? Proč neslyšíme blues o naivním taťkovi, který se společně s vidinou lepší budoucnosti pro své děti topí před Lampedusou? A pokud žádám po autorově imaginaci příliš: Nedokáže umělecky reflektovat alespoň to, že tuto hrůzu umělecky reflektovat nedokáže? Možná to není jen nedostatek v umělecké představivosti. Obávám se, že je v sázce něco intimnějšího, o co by přišel nerad,“ zkonstatoval následně Špok. 

A v této souvislosti pak zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Lidová tvořivost již zareagovala na požadavek páně Špokův, aby Jarek Nohavica přispěl ku kolotu nějakou angažovanou písní, aby držel prst na tepu doby. Text, který přímo volá po ocenění a oslavném článku v ‚Gardienu‘: Topím se před lampedůzou – semtex vlhne mi pod blůzou – budu muset píchat dýkou – alláh říkal, že jsem štikou. – Já jsem velký šampion – ukradnu tam kamion – pojezdím po pěší zóně – v Nice nebo Barceloně,“ napsal na svůj facebookový profil.

Celý příspěvek Jiřího Ovčáčka:

Lidová tvořivost již zareagovala na požadavek páně Špokův, aby Jarek Nohavica přispěl ku kolotu nějakou angažovanou písní, aby držel prst na tepu doby. Text, který přímo volá po ocenění a oslavném článku v "Gardienu": Topím se před lampedůzou semtex vlhne mi pod blůzou budu muset píchat dýkou aláh říkal, že jsem štikou. Já jsem velký šampion ukradnu tam kamion pojezdím po pěší zóně v nice nebo barceloně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…