Poprvé: Expremiér odsouzen. Lhát se nemá, vzkazuje Nečasovi Šlachta

11.05.2023 17:31

Lhát se nemá. Robert Šlachta cítí zadostiučinění z odsuzujícího rozsudku nad Petrem Nečasem, který se tak stal prvním pravomocně odsouzeným premiérem v historii České republiky. Dnes by někdejší elitní vyšetřovatel uvítal, aby policisté byli proti současným politikům podobně odvážní.

Poprvé: Expremiér odsouzen. Lhát se nemá, vzkazuje Nečasovi Šlachta
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

Odvolací soud ve čtvrtek pravomocně odsoudil Petra Nečase k ročnímu trestu odnětí svobody s podmínečným odkladem a statisícovému peněžitému trestu.

Osudnými se mu stala jeho slova ze soudního řízení s Janou Nagyovou, jeho manželkou, která byla trestně stíhána za zneužívání vojenského zpravodajství. Nečas podle soudkyně vypovídal nepravdivě a jeho slova si navzájem odporovala. Měl přitom možnost svědectví odmítnout.

Křivé výpovědi se Nečas měl dopustit v kauze zneužití vojenského zpravodajství jeho sekretářkou a dnešní manželkou Janou Nagyovou Nečasovou. Petr Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným expremiérem České republiky.

Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu, soud ale vysvětlování jeho rozporů nepřijal. „Pan doktor Nečas je velice inteligentní osoba znalá poměrů,“ uvedla mimo jiné soudkyně.

„Měli jsme pravdu. Expremiér Nečas lhal a teď ho za to soud pravomocně odsoudil,“ zdůrazňuje Robert Šlachta, někdejší policejní vyšetřovatel a dnes předseda hnutí Přísaha. „Lhát se totiž nemá,“ dodává někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Manželé Nečasovi u soudu

Šlachta vnímá pravomocný rozsudek se zadostiučiněním, potvrzuje podle něj to, co tvrdí od samého počátku. Zároveň je podle něj ponaučením pro všechny politiky, aby nelhali.

Připomíná, že Nečas se tím rozhodně neřídí, když na něj útočí dlouhodobě a podle Šlachty lživě už od roku 2013. Tehdy Nečasova vláda padla po zásahu těžkooděnců přímo ve Strakově akademii. „On se mnou tehdy měl dlouhodobý problém, protože jsme rozkryli, co dělala jeho tehdejší milenka – dnes manželka – na Úřadě vlády,“ připomíná Robert Šlachta.

Věcí, které se tam pod taktovkou Jany Nagyové odehrávaly, bylo podle něj mnoho. Soudy řešily dárky, které měla přijímat od podnikatelů, a rovněž zneužívání vojenského zpravodajství.

„Odkrýt korupci politiků a nebát se jít do nejvyšších pater. To je přesně to, co teď Česku chybí,“ říká někdejší vyšetřovatel, který po odchodu do civilu založil hnutí Přísaha a v roce 2021 mu poměrně těsně utekl postup do Poslanecké sněmovny.

Oceňuje všechny, kteří se o to pokoušejí, třeba nedávno v kauze Dozimetr na pražském magistrátě. Náměstka primátora Petra Hlubučka z hnutí STAN vloni odvedli v poutech přímo z kanceláře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …