Poprvé na demonstraci v roce 1989. A už zase chodím... Senior řekl vše. Fiala zatracen, Babiš vzpomínán

16.09.2023 18:15 | Reportáž

"V roce 1989 jsem měl rozjasněný oči a byl jsem šťastnej a pak už mi bylo jen na blití," sdělil ParlamentnímListům.cz František ze Štětí, který v sobotu přijel na Václavské náměstí do Prahy vyjádřit nesouhlas s tuzemskou vládou. Ostatně demonstrace, které se zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, se jmenovala Česko proti vládě.

Poprvé na demonstraci v roce 1989. A už zase chodím... Senior řekl vše. Fiala zatracen, Babiš vzpomínán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti vládě na Václavském náměstí, který pořádala neparlamentní strana PRO

"Stop podpoře fašismu a války. Bandera, Voloďa, Fiala," stálo psáno na jednom z trasparentů při sobotní demonstraci. Odpůrci vlády stáli i na schodech před Národním muzeem, takže na pár opozičníků s ukrajinskými vlajakami a petičními stánky zbylo jen několik ostrůvků u magistrály. Demonstraci Česko proti vládě svolala neparlamentní strana  Právo Respekt Odbornost (PRO). A tohle nám řekli sami protivládní demonstranté....

Jako žába nebo krysy

"Lidi jako by nechtěli vidět, co se děje. Je to jako když žábu dáte do hrnce s vodou a přikládáte pod kotel. Žába si ani neuvědomuje, že se začala vařit voda, takže nevyskočí. Prostě si zvykla. A tak se chovají i naši spoluobčané, kteří si neuvědomí, že jsou žábami v hrnci s vroucí vodou," podotkl útlý senior Bohumil z Prahy s tím, že bychom měli vyskočit z hrnce a začít se pořádně bouřit, protože ti, co přikládají pod kotel, jsou notoricky známí. Politickou garnituru, která už třicet let okrádá tento stát, by měli nahradit rozumní lidé.

"Představuju si toho pištce, za nímž se táhly krysy a z útesu pak naskákaly do moře. I ty krysy jsou naši občané, co se koukají na Českou televizi," dodal nedaleko kina Blaník v paláci Fénix. Na okolních transparentech se třeba spalo: "Táhni, ulhaná vládo", "Fialo, idi na chuj" anebo "Hašku, Pospíšile, Zdechovský, vyzkouštějte vstřícnost personálu psychiatrické léčebny v Bohnicích!"

Radši bodlinu od ježka

"Poprvé jsem byl na demonstraci v roce 1989 a teď jsem bohužel začal chodit znovu. Tady se svoboda nahrazuje byznysem. Dřív jsme byli bez ohledu na svobodu orientovaní na východ a dnes na západ," podotkl Vít z Jablonného v Podještědí s tím, že české školství takovou známku, kterou by on dal tuzemské vládě, nemá. Prý naprostá katastrofa. "Zadlužujeme se, životní podmínky se lidem zhoršují, dostupnost zdravotnictví taky. Čtyřiatřicet dětí vě třídě, to je výsměch. Stavební zákon povoluje bytové jednotky ve sklepech bez přívodu vzduchu a bez přímého světla. To jsou podmínky, co vyhovují tvrdému a nechutnému byznysu. S tím já nemohu souhlasit," doplnil nedaleko pomníku svatého Václava.

"Celá vláda ohrožuje lidské životy. Vždyť Fiala a Pavel by nás klidně nahnali do války na Ukrajině. Je by to ale nebolelo," zmínil František ze Štětí, jenž stál hned vedle Víta. "V roce 1989 jsem měl rozjasněný oči a byl jsem šťastnej a pak už mi bylo jen na blití. Když Václav Havel začal povídat o tom, že do NATO nevstoupíme a za pár let jsme tam byli, tak to odšpuntovalo úplnou lavinu lží. Ostatně vláda lže nejvíc," dodal.

"Fialova vláda, slušná a odporná hyena. Spolek přisluhovačů a nenažranců, záhuba národa," měl na transparentu Helmut z jižní Moravy. "Bodlinu od ježka do zadnice bych snesl radši než tuhle vládu. Nikam to teď nevede. Babišova vláda, to bylo o něčem jiném. Byla upřímná a nelhala tolik, jako Fiala, Rakušan a další," řekl ParlamentnímListům.cz nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen by mě zajímalo,kde jsou odbory?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 16.09.2023 19:52:20
Že by je nezajímalo co s našimi životy udělali škůdci země?!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…