Pořád budeme jednou z nejrovnostářštějších zemí, uvedl v ČT Kalousek

28.11.2012 22:40

Ministr financí připouští, že návrh rozpočtu na rok 2013 je zatížen riziky, které v konečném důsledku mohou vést k tomu, že konečný ekonomický výsledek bude horší. S tím ale musí umět pracovat každá politická reprezentace. Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) nebyl při hodnocení rozpočtu zdaleka tak shovívavý. Vláda by se podle něj měla zaměřit na podporu ekonomiky a přestat šířit blbou náladu.

Pořád budeme jednou z nejrovnostářštějších zemí, uvedl v ČT Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Rozpočet pro rok 2013 prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Ministr Kalousek vyzdvihuje skutečnost, že udrží růst dluhu pod třemi procenty. Naproti tomu levicová opozice nenechává na návrhu pro příští rok nit suchou. Vláda se prý až příliš zaměřuje na snižování růstu dluhů a zapomíná na podporu růstu ekonomiky. O podobě rozpočtu na příští rok se ve středečních Událostech, komentářích přeli ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, byť ne osobně, ve studiu.

Je třeba počítat i s politickým rizikem

"Rozpočet stojí na říjnové predikci, což je predikce nejčerstvější, proto jsme také rozpočet podle ní upravili. Jsme si vědomi toho, že tato predikce je zatížena riziky směrem dolů, ... ale s tím musí umět pracovat každá politická reprezentace," uvedl v pořadu Kalousek. Rozpočet na příští rok je ale zatížen i politickým rizikem, a to totiž možným návratem zákona ze Senátu a prezidentovým vetem. I kdyby v tu chvíli koalice stále disponovala většinou ve sněmovně, v což Kalousek věří, mohly by být zákony, na kterých rozpočet stojí, schváleny až v lednu,. Ani to ale podle Kalouska nemusí být velký problém.

A co říká na námitky ČSSD, že se málo zaměřuje na růst? Kalousek v této souvislosti připomíná, že každý rozpočet stojí na míře přerozdělování a Česko stále přerozděluje nemalý balík peněz, i když ČSSD by zřejmě chtěla přerozdělovat víc. "Pořád budeme jednou z nejrovnostářštějších zemí," uzavřel své vystoupení ministr.

Kalousek prý děsí občany

Mládek své vystoupení zahájil poukazem na to, že se ministr Kalousek vyhýbá přímé konfrontaci s ním ve studiu. Následně poukázal na to, že se vládě nedaří čerpat peníze z EU, dále osekává sociální výdaje a k dovršení všeho hrozí v lednu příštího roku daňový chaos, což je nepřijatelné. Nepřijatelný je také fakt, že česká ekonomika stagnuje, zatímco v okolních zemích se to neděje.

"Za pokles ekonomiky v naší zemi, který v okolních zemích zatím není, odpovídá současná Nečasovsko-kalouskovská vláda. Když se ekonomice nedaří, měl by ministr ubezpečovat lidi, že tato situace nepotrvá dlouho, ale ministr dělá praví opak. Již dlouho lidem říká, že lépe nebude, kritizoval Kalouska v pořadu Mládek s tím, že takto proklamovaný skepticismus výrazně škodí domácí poptávce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…