Pořadatelé zrušených letních festivalů doufají v podporu fanoušků. O pomoc žádají i vládu

01.05.2020 6:20

Pořadatelé letních hudebních festivalů, kterých se týká rozhodnutí vlády a zrušení velkých kulturních akcí s tisíci účastníky, doufají v podporu fanoušků. Za devastační označují možnost, že by lidé požadovali hromadně vracet peníze za zakoupené vstupenky. Své akce plánují přesunout na příští rok. O pomoc žádají i vládu. Ta dnes schválila, že velké kulturní akce se letos v létě v ČR kvůli koronaviru konat nebudou. Zároveň také schválila návrh zákona o tom, že místo vrácení vstupného budou moci organizátoři kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci. Od okamžiku účinnosti zákona se začne počítat ochranná lhůta, podle návrhu zákona by byla až do 31. října příštího roku.

Pořadatelé zrušených letních festivalů doufají v podporu fanoušků. O pomoc žádají i vládu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Největší tuzemský hudební festival Colours of Ostrava

„Festival pro 5000 lidí samozřejmě musím zrušit a bude se snažit program přeložit. Požádám lidi, aby si na rok 2021 nechali vstupenky, které si koupili. Věřím, že diváci budou s pořadateli solidární," řekla ČTK Hana Petřinová, pořadatelka festival Okoř, který se měl konat 22. srpna. „Rozhodnutí nám ministerstvo kultury mohlo říct dříve, nemusela jsem do poslední chvíle platit za kampaň. Pro pořadatele koncertů a festivalů to je ohrožující rozhodnutí. Navíc spousta muzikantů, zejména z menších kapel, si vydělává hlavně přes léto," dodala.

Promotér letního putovního festivalu Hrady CZ, který měl začít 10. července, Viktor Souček upozornil, že tisíce lidí se dostanou do existenčních problémů. „Máme spoustu subdodavatelů a šanony faktur. Festivaly mají sice velké obraty, ale nikde není napsáno, že mají také velké zisky," uvedl.

Hudební festival Metronome Prague, který se měl konat 18. až 20. června na pražském Výstavišti, pořadatelé kvůli koronaviru původně přeložili na stejné místo na 17. až 19. září. Nyní musí hledat nové řešení. „Musíme se s rozhodnutím podrobně seznámit, ale v usnesení vlády jsme ho zatím nenašli, takže neznáme přesnou verzi jeho znění. Až to vláda oficiálně vydá, můžeme pořádně reagovat. Ale určitě přijdeme 8. června s alternativním plánem toho, co budeme moct divákům nabídnout," sdělil pořadatel festivalu David Gaydečka.

Zdeněk Souček z tanečního festivalu Let it Roll, který se měl uskutečnit na přelomu července a srpna ve středočeských Milovicích, odhaduje případnou ztrátu kolem deseti milionů korun. „Velké festivaly to nějak ustojí, ale ty menší budou mít problém," podotkl.

Zástupci firem a agentur, které organizují velké volnočasové projekty, požádali už v polovině dubna formou otevřeného dopisu vládu o pomoc v případě zrušení velkých festivalů o pomoc. Mimo jiné žádají o kompenzaci vzniklých nákladů na reklamu, režii a další vynaložené náklady v souvislosti s přípravou projektů. Chtějí i příspěvek na mzdy stálých zaměstnanců ve výši 80 procent mzdových nákladů do konce kalendářního roku v obdobné formě, jako je to v průmyslu

„Odevzdali jsme 15 procent DPH ze vstupného, zaplatili nájmy, marketing, provozní náklady a mnohé další," upozornil na výdaje ještě před zrušením festivalu Rock for Peple jeho ředitel Michal Thomes.

Vláda dnes schválila, že velké kulturní akce, a to právě hlavně hudební festivaly s tisíci účastníky, se letos v létě v ČR kvůli koronaviru konat nebudou. Zároveň také schválila návrh zákona o tom, že místo vrácení vstupného budou moci organizátoři kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci. Kulturní akce s účastí do 100 lidí se budou moci podle dnešního rozhodnutí vlády konat od 11. května.

Zákon o možnosti odložení vrácení vstupného půjde podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v pondělí do Sněmovny. „Nejrychleji, když všechno půjde optimálně, by mohl být schválen v polovině května," uvedl. Od okamžiku účinnosti zákona se začne počítat ochranná lhůta, podle návrhu zákona by byla až do 31. října příštího roku. Znamená to, že bude možné odložit dobu, kdy pořadatelé buď vrátí peníze, nebo vystaví voucher. Ochranná lhůta má chránit organizátory kulturních akcí, pokud by po nich chtěli všichni najednou vracet vstupné.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…