Poradce premiéra Křeček vykládal, jak si lidé do důchodu naspoří. Naivní, neudržel se Pikora

26.07.2023 21:33 | On-line

V rámci tématu změn v důchodovém systému, kam spadá například prodlužování věku odchodu do důchodu, zkrácení předčasných důchodů či pomalejší valorizace, promluvil v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Lidé si budou muset na důchod odkládat, problém ale je, že třetina z nich nemá takové příjmy, aby měla co dát stranou.

Poradce premiéra Křeček vykládal, jak si lidé do důchodu naspoří. Naivní, neudržel se Pikora
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Ekonom Štěpán Křeček, poradce premiéra Fialy, který byl také hostem pořadu, vyjádřil přesvědčení, že počet důchodců se podle Křečka bude zvyšovat i přes pozdější věk odchodu do penze. „Stále menší počet pracujících bude muset financovat stále větší počet důchodců, takže státní penze bude hrát čím dál menší roli,“ uvedl ekonom Křeček, podle kterého si lidé na důchod budou muset odkládat už v produktivním věku.

Pikora však upozornil, že představa, že si lidé uspoří na důchod, není reálná. „Třetina lidí nemá takové příjmy, aby si měla co odkládat, ale žije od výplaty k výplatě. Představa, že si každý musí naspořit a bude tady jen maličký státní důchod, je naivní,“ uvedl Pikora v pořadu Zprávy PLUS.

Křeček ale upozornil, že mezi lidmi, kteří žijí od výplaty k výplatě, jsou i lidé s vysokými příjmy, kteří s penězi neumějí hospodařit. „Chtěl bych vyvrátit mýtus, že od výplaty k výplatě žijí jen chudí lidé. Často jsou to lidé s vysokými příjmy, kteří neumějí s penězi hospodařit,“ řekl, že právě těchto lidí se změny dotknou nejvíce.

Poslanecká sněmovna schválila v závěrečném čtení vládní novelu týkající se zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze ve středu. Jednání provázely dlouhé obstrukce opozičních hnutí ANO a SPD. Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení.

Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má nahradit dočasný přídavek. Změny přinese možná už od září vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna hlasy koaličních poslanců. Opozice neprosadila zamítnutí předlohy, její vrácení k opětovnému projednání do druhého čtení ani pozměňovací návrhy. Úpravy vesměs měly ponechat všechny nebo aspoň některé parametry v nynější podobě. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…