Poradci pro rovné příležitosti doporučují vládě: Neodmítejte evropské kvóty, jsou prospěšné

26.08.2014 18:47

Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů doporučila kabinetu, aby přehodnotil dosavadní český postoj k evropské směrnici o kvótách pro obsazení dozorčích a správních rad velkých firem. Někdejší pravicová vláda i bývalý Parlament návrh odmítly. Česko tak bylo mezi několika státy, jež chtěly předlohu zablokovat. ČTK o dnešním jednání rady informovala mluvčí ministra pro lidská práva Jarmila Balážová.

Poradci pro rovné příležitosti doporučují vládě: Neodmítejte evropské kvóty, jsou prospěšné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Někdejší Nečasův kabinet vládní radu pro rovné šance přesunul z Úřadu vlády na Ministerstvo spravedlnosti. Nyní se opět vrátila do Strakovy akademie. Jejím předsedou je ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Sobotkova vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že bude „důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů" a bude „usilovat o podporu vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích".

Návrh na zavedení kvót předloni v Evropské komisi prosadila tehdejší eurokomisařka pro spravedlnost

Podle Balážové dnes rada vládě doporučila, aby český postoj k evropským kvótám revidovala tak, aby odrážel vládní priority. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už v červnu na jednání ministrů v Lucemburku řekla, že ČR nejspíš svůj přístup ke směrnici změní.

Návrh na zavedení kvót předloni v Evropské komisi prosadila tehdejší eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Podle záměru měly ženy, ale i muži v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, obsadit nejméně 40 procent křesel. Stanovenou hranici by měly státní podniky dosáhnout v roce 2018, soukromé o dva roky později. V EU by se opatření nejspíš dotkla asi 5000 firem, v Česku ani ne desítky. S návrhem musí souhlasit europarlament i jednotlivé členské státy. Původně ho kromě Česka chtěly blokovat Německo, Británie, Estonsko i další země.

Plnění národního plánu prevence domácího násilí

Podle odborníků na problematiku rovnosti je možné o vyrovnaném zastoupení mluvit při čtyřicetiprocentním zastoupení. Za kritickou hranici označují třicetiprocentní podíl. Pokud je skupina menší, nedokáže už prosazovat své názory. České aktivistky nesouhlasí s tím, že by směrnice ženy zvýhodňovala. Zdůrazňují, že čtyřicetiprocentní kvóta neplatí jen pro ženy, ale také pro muže.

Rada vlády dnes podle Balážové kabinetu také doporučila, aby urychleně systémově řešil nedostatek míst ve školkách. Hodnotila také plnění národního plánu prevence domácího násilí a zabývala se i návrhem strategie pro prosazování rovnosti šancí žen a mužů do roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…