Porošenko má prý vážný problém. Svůj osobní

25.03.2015 10:23

Americký think tank Jamestown informuje o problémech, kterým musí čelit prezident Ukrajiny Porošenko v důsledku vlastnictví své čokoládovny Rošen. Jedna z továren firmy totiž leží v ruském Lipecku, což pro prezidenta představuje značnou politickou zátěž.

Porošenko má prý vážný problém. Svůj osobní
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Porošenko před několika dny v televizním rozhovoru uvedl, že jednání o prodeji čokoládovny Rošen intenzivně pokračují a zatím o ni projevili zájem čtyři vážní zájemci. Rošen patří dle serveru Candyindustry.com 22. příčka mezi obdobnými firmami a zaměstnává 10 000 lidí. Loňské tržby tohoto gigantu činily něco málo přes miliardu dolarů. Největší továrny se nacházejí v ukrajinských městech Kyjev a Vinica. Vedle ruského Lipecku Rošen vyrábí čokoládu i v Litvě a Maďarsku. Poprvé o svém úmyslu Porošenko hovořil již v prosinci. Tehdy uvedl, že podepsal poradenskou smlouvu se společnosti Rothschild Group, která by mu měla s prodejem společnosti pomoci.

Inkriminovaná továrna v Lipecku produkuje dle informací ruského deníku Moskovskij Komsomolec asi 7% cukroví a čokolády, jež se objevují na ruském trhu a zaměstnává 2000 lidí převážně ruského původu. Americký think tank odhaduje, že prodej může vzhledem k politické situaci a rizikům s tím spojeným trvat dlouhou dobu. Samotná továrna v Lipecku má ale údajně značnou hodnotu a před vypuknutím konfliktu na Ukrajině patřila vzhledem k působnosti na rozsáhlém ruském trhu k vlajkovým lodím gigantu Rošen. V posledních letech továrna prošla rozsáhlými rekonstrukcemi, aby odpovídala moderním výrobním normám.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Jak ovšem uvádí ruský internetový deník Kommersant, tak továrna v Lipecku v loňském roce vykázala poprvé po šesti letech ztrátu. Ta mohla být způsobena zpomalením hospodářského růstu v Rusku, ale rovněž politickými důvody a vyčerpávajícím soudním sporem o ochranné známky. V důsledku těchto sporů byla továrně v květnu 2014 pozastavena činnost. Management továrny si tehdy stěžoval na nátlak ruských úřadů a v listopadu oznámil, že kvůli poklesu poptávky plánuje propustit přibližně 400 zaměstnanců. Ztráta za loňský rok nakonec činila asi 7 milionů dolarů a tržby poklesly o 6 % na 52 700 000 dolarů. Zatímco továrna v ukrajinské Vinici za stejné období dosáhla čistého zisku ve výši 1,9 milionu dolarů a kyjevská továrna jen o půl milionu méně.

Politická situace však negativně neovlivňuje jen zisky společnosti Rošen, ale týká se i jejího majitele Porošenka. Ten v důsledku vlastnictví továrny v Lipecku ztrácí politické body na domácí scéně a stává se snadným terčem pro své protivníky. Naposledy se dle zjištění amerického think tanku Jamestown pustil do ukrajinského prezidenta Nestora Šufrycha z Opozičního bloku. Šufrych v populární televizní show Svoboda slova kritizoval Porošenka za to, že prostřednictvím lipecké továrny přispívá do ruské státní pokladny částkou, která ročně vystačí na financování 82 000 ruských vojáků. Achillovy paty Porošenka využívá vedle politických oponentů také celá řada ukrajinských oligarchů, kteří se cítí být Porošenkem ohroženi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…