Porošenko požádal OSN a EU o vyslání mírových sil na Donbas

02.03.2015 14:10

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se dnes oficiálně obrátil na OSN a Evropskou unii s žádostí o vyslání mírových jednotek na východ Ukrajiny, kde by měly dohlížet na příměří mezi povstalci a armádou. Oznámila to v Kyjevě prezidentská kancelář. Prezident zároveň doručil parlamentu návrh zákona o zvýšení početního stavu ukrajinské armády.

Porošenko požádal OSN a EU o vyslání mírových sil na Donbas
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

O žádosti do New Yorku a Bruselu promluvil Porošenko poprvé před dvěma týdny na zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany. Podle ukrajinských diplomatů sází Kyjev spíš na spolupráci s EU, protože mise mírových pozorovatelů OSN by mohla v Radě bezpečnosti narazit na ruské veto. Porošenko předpokládá, že dohled nad příměřím, vyhlášeným v polovině února, by v Donbasu mohly vykonávat policejní síly unijních států.

Ukrajina předpokládá, že kontroloři by působili nejen na frontové linii, ale i podél rusko-ukrajinské hranice. Řada zemí je ale vůči podobným návrhům skeptická, protože prakticky identickým úkolem je už na východě Ukrajiny pověřena Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Vyslání mírových sil navíc vyvolává odpor Moskvy, stejně jako východoukrajinských separatistů.

Porošenko dnes podle agentury Unian odeslal do parlamentu návrh zákona, který zvyšuje početní stav příslušníků ukrajinské armády na 250.000. Z tohoto počtu by víc než 200.000 měli tvořit profesionální vojáci. Podle ukrajinských vojenských expertů má nyní ukrajinská armáda ve zbrani zhruba 180.000 mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…