Posíláme do Iráku šmejdy, píší noviny doslova

28.12.2015 7:01

Na boj proti Islámskému státu věnuje Česká republika Iráku v příštím roce tisíce samopalů. Část jsou však možná „šmejdy“, jak doslova poznamenává deník Právo.

Posíláme do Iráku šmejdy, píší noviny doslova
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Tyto šmejdy, jichž má být více než polovina, si budou muset Iráčané podle všeho opravit, případně je využít na náhradní díly. Jde totiž o použité samopaly, u nichž Česko nezaručuje funkčnost. Dar v hodnotě 21,5 milionu korun zprostředkuje vláda USA. Celkem Iráčané dostanou 3000 nových samopalů, 3600 použitých zbraní a 7,2 milionu nábojů.

Je velmi pravděpodobné, že česká vláda bude s návrhem pomoci irácké straně souhlasit. Není to totiž poprvé, co resorty zahraničí a obrany tuto pomoc navrhují. 

„Darování dalšího vojenského materiálu iráckým ozbrojeným a bezpečnostním silám za účelem jejich podpory v boji s ozbrojenci IS by představovalo významný příspěvek ČR v boji s terorismem, na podporu Iráku a pro zlepšení kritické humanitární situace a situace uprchlíků v postižených oblastech,“ píší v návrhu vládě ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…