Poslanci ANO dál chtějí za premiéra jedině Babiše

10.04.2018 15:00

Praha 10. dubna (ČTK) Poslanci ANO nadále považují Andreje Babiše za jediného kandidáta hnutí na funkci premiéra. „Dnes se na tom shodl poslanecký klub ANO,“ řekl novinářům jeho předseda Jaroslav Faltýnek. Babiš bude dnes večer jednat s prezidentem Milošem Zemanem o dalším postupu při sestavování vlády poté, co rozhovory mezi ANO a ČSSD skončily neúspěchem, připomněla ČTK.

Poslanci ANO dál chtějí za premiéra jedině Babiše
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš na Tenerife

Podle Fatýnka je podpora Babiše mezi poslanci ANO jednoznačná a nezpochybnitelná. „Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš,“ řekl Faltýnek.

Osoba premiéra byla hlavním důvodem krachu rozhovorů o možné vládní koalici mezi ANO a ČSSD. Sociální demokraté už před rozhovory označili trestní stíhání Babiše kvůli financování farmy Čapí hnízdo za zásadní problém. Vyjednavači ČSSD později uvedli, že by byli ochotni trestně stíhaného premiéra tolerovat, požadovali ale výměnou za to kontrolu nad ministerstvem financí, nebo vnitra. ANO tento požadavek odmítlo.

Pokud by ANO od nominace Babiše do premiérské funkce ustoupilo, je s hnutím připraveno spolupracovat více stran. Kromě ČSSD tuto ochotu vyjádřili i lidovci nebo Starostové. Tyto tři strany mají spolu s ANO ve Sněmovně 109 poslanců.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi v demisi dal čas do léta. Znovu ho premiérem dosud nejmenoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…