Poslanci budou opět hlasovat o pravidlech pro národní parky

02.04.2017 10:50

Poslanci budou opět hlasovat o nových pravidlech pro národní parky, tentokrát po vetu prezidenta Miloše Zemana. Čeká je také schvalování kariérního řádu učitelů, ohraničení věku odchodu do důchodu, zpřísnění pravidel pro podnikání v pohřebnictví nebo novely stavebního zákona, která má zrychlit povolování důležitých infrastrukturních projektů. Sněmovna rovněž rozhodne o podobě vládního daňového balíčku, v němž chce senát osvobodit převod pozemků okolo staveb od daně z přidané hodnoty.

Poslanci budou opět hlasovat o pravidlech pro národní parky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řádná schůze sněmovny. Na programu byla například novela zákona o zahraniční službě

Schůze sněmovny začne v úterý odpoledne. S týdenní přestávkou pro jednání výborů by měla skončit poslední dubnový pátek. Jeden z jednacích dnů zcela jistě odpadne, a to Velký pátek, jenž připadá na 14. dubna. Pátky jsou stejně jako středeční dopoledne vyčleněny pro schvalování předloh.

Členové dolní komory budou na schůzi v závěrečném kole hlasovat také o možnosti rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku nebo o změnách ve vzdělávání zdravotních sester.

O pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě budou poslanci hlasovat potřetí. Potom, co sněmovna nepřijala senátní úpravy normy, ji Zeman vetoval se zdůvodněním, že nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Novela podle prezidenta nejprve omezí a následně potlačí oprávněné zájmy šumavských obcí, místních obyvatel i návštěvníků. Navzdory jeho postoji je pravděpodobné, že plénum předlohu ve sněmovním znění potvrdí.

Sledované bude zřejmě taky schvalování ohraničení důchodového věku na 65 let. Sociální demokraté chtějí do novely vložit s podporou sociálního výboru změnu valorizačního vzorce, který by umožnil vyšší každoroční růst penzí. Mnoho pozměňovacích návrhů se sešlo také k možnosti rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku. Poslanci tak budou hlasovat například o zvýšení příspěvku rodinám s vícerčaty, o růstu daňové slevy na první dítě a o rozšíření okruhu rodin, které mají nárok na přídavek na dítě.

Hlasovací maraton se očekává u novely stavebního zákona, k níž poslanci vznesli stovku požadavků na úpravy. Vládní norma umožní sloučit u velkých infrastrukturních projektů oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu stavby na životní prostředí, tato řízení jsou nyní oddělená.

V úvodním kole by měli poslanci projednat například zavedení ošetřovatelského volna, návrhy nových zákonů o sociálním bydlení a o univerzitních nemocnicích. Na programu je rovněž novela o elektronických komunikacích, která míří na mobilní operátory.

Návrh programu dubnové schůze čítá téměř 300 bodů. Podobně jako v minulosti se nepředpokládá, že by se poslanci stihli vypořádat se všemi. Dubnová schůze přitom bude pro další osud předloh zřejmě rozhodující. Normy, které na ní poslanci neprojednají aspoň v úvodním kole, už do podzimních voleb patrně schváleny nebudou a takzvaně spadnou pod stůl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…