Poslanci budou znovu hlasovat o energetických štítcích

07.09.2012 11:31

Prezidentem vetovanou novelu zákona dnes budou znovu projednávat poslanci. Novela se má týkat označování budov energetickými štítky, které by zájemce o koupi či pronájem nemovitosti informovaly o její spotřebě.

Poslanci budou znovu hlasovat o energetických štítcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny dnes připomínalo spíše čtenářský klub

Podle prezidenta Václava Klause zavedení nových pravidel vyplývajících z evropské směrnice prodraží výstavbu nejen veřejných budov, ale i soukromých bytů a domů. To pak pode něj zatíží rozpočty státu, krajů, obcí i domácností a zvýší cenu bydlení. Na snížení energetické náročnosti budou podle prezidenta profitovat jen obchodníci s technologiemi stejně jako ti, kteří štítky bodu přidělovat.

Štítky mají od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019. Stupnice na energetickém štítku je v současné době ve škále od A do G. Budova označena písmenem A je nejúspornější, varianta G je naopak mimořádně nevyhovující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …