Poslanci se sejdou ke konsolidačnímu balíčku a ke zpomalení valorizace penzí

11.07.2023 6:23

Poslanci zahájí dnes dopoledne mimořádnou schůzi svolanou z koaličního podnětu, na níž mají probrat v úvodním kole vládní konsolidační balíček. Budou také pokračovat v projednávání novely o zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody, jejíž druhé čtení je prvním bodem navrhovaného programu. Předlohy budí mezi vládním táborem a opozicí spory. Opozice předem ohlásila dlouhé jednání, nejsou vyloučeny ani noční diskuse.

Poslanci se sejdou ke konsolidačnímu balíčku a ke zpomalení valorizace penzí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Návrh programu mimořádné schůze není možné měnit ani upravovat. Možnosti obstrukcí jsou tak v úvodu omezenější, byť řečníci s přednostním právem mohou mluvit k navrhovanému programu v podstatě bez omezení.

Penzijní novelu čeká ve Sněmovně tento týden, pravděpodobně dnes, druhé čtení. V něm mohou poslanci uplatnit pozměňovací návrhy. Předloha, kterou budou poslanci na této schůzi později také schvalovat, obsahuje rovněž nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Opatření mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Sněmovní debata o změnách v důchodech trvala v úvodním kole přes 13 hodin.

Tento týden by zákonodárci měli zahájit úvodní debatu o konsolidačním balíčku, který přináší například různé změny v daních. V příštím roce by měla navrhovaná opatření zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Předpokládá se, že vládní návrh dozná ve Sněmovně některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

Opoziční klub ANO tvrdí, že balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Bude proto prosazení předlohy bránit. Také předseda poslanců SPD Radim Fiala už dříve řekl, že toto hnutí využije všechny zákonné prostředky, aby bránilo projednání balíčku i důchodové novely.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …