Poslanci žádají státního zástupce: Odvolejte žalobkyni v kauze Opencard

22.06.2014 9:22

Někteří členové sněmovní vyšetřovací komise k Opencard požádají nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby z případu odvolal státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Jsou přesvědčeni, že žalobkyně umožnila, aby nebyli stíháni představitelé hlavního města. Dopis s požadavkem Zemanovi odešlou začátkem příštího týdne. Napsal to dnes server Aktuálně.cz.

Poslanci žádají státního zástupce: Odvolejte žalobkyni v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

„Budeme požadovat, aby paní Máchovou odvolal z případu," řekl serveru místopředseda vyšetřovací komise Daniel Korte (TOP 09). Myslí si, že Máchová trestní oznámení účelově rozdělila, a proto nejsou stíháni lidé z dřívějšího vedení Prahy v čele s někdejším primátorem Pavlem Bémem. „Budeme žádat, aby se tím Pavel Zeman zabýval. Ze strany paní Máchové možná nemuselo jít o manipulaci, ale spíš o nedbalost," doplnil člen komise Ivan Gabal.

Máchová postavila před soud pět úředníků a ti byli zatím nepravomocně odsouzeni. Žalobkyně po výpovědi u vyšetřovací komise v minulém týdnu řekla, že kvůli Opencard byly obžalovány všechny osoby, na které postačoval důkazní materiál. „Kdyby byla vyvozena trestní odpovědnost rady, tak bych ji stíhala," řekla tehdy.

Nejvyšší státní zastupitelství se tak letos bude kauzou Opencard zabývat podruhé. Poté, co ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) kvůli Opencard kritizovala práci městského zastupitelství a žádala Zemana o prověrku jeho činnosti, nad ním Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo dohled. Od března ho vykonává pražské vrchní státní zastupitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…