Poslanec ANO má plán: Jednoduše a rychle zakáže kouření v restauracích

20.07.2014 21:49

Část poslanců z hnutí ANO by ráda do půl roku zakázala kouření v restauracích. Do Poslanecké sněmovny předkládají novelu, která by cigarety ve stravovacích zařízeních zakázala jednou větou. ČSSD se takovému návrhu nebrání. Napsala ČT 24 na svém webu.

Poslanec ANO má plán: Jednoduše a rychle zakáže kouření v restauracích
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zákaz kouření je obsažen v „Zákoně o opatřeních před škodami působenými tabákovými výrobky“. V platnosti je od roku 2006 a poslední změnu měl v roce 2010. Tehdy přibyla pro provozovatele restaurací a hospod povinnost označovat, jestli je podnik kuřácký, anebo zda má oddělené prostory.

Moje novela je jednoduchá. Jedno písmenko zakáže kouření v restauracích

Novou úpravu zákona nyní připravuje poslanec ANO Radek Vondráček. "Moje novela je jednoduchá. Do zákona se přidá jedno písmenko a bude to znamenat konec kouření v restauracích," vysvětlil ČT 24.

Do příslušného paragrafu by tak přibylo písmeno c) s větou: „Zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování“.

Nesmělo by se kouřit všude, kde se prodávají potraviny. To znamená pokrmy i nápoje

"Jednoduše řečeno to znamená konec kouření ve všech restauracích, barech, všude kde se prodávají potraviny. A potravina znamená jednak pokrm, ale i nápoj," tvrdí Vondráček. Změna by pak mohla platit už za půl roku.

V současnosti je možné si zapálit ve třetině restaurací. V ostatních podnicích platí úplný zákaz anebo tam je vyhrazené místo. V některých restauracích se nesmí kouřit během oběda.

Provozovatelé se proti striktnímu zákazu brání. "Je to můj soukromý objekt. Já za něj platím daně, já za něj zodpovídám a de facto to je můj byt," odmítá záměr poslance z hnutí ANO Miroslav Hodek, výčepní kuřácké hospody U vystřelenýho oka v Praze na Žižkově.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dlouhodobě tvrdí, že by se mělo s kouřením v restauracích přestat. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale radí vyčkat. Jeho resort prý připravil vlastní návrh zákona, který by měl kabinet projednat v prosinci.

"Vítám, že je tu jasná podpora další skupiny poslanců, se kterou můžeme počítat při našem komplexním protikuřáckém zákoně," reaguje na Vondráčkovu iniciativu. Ministerský zákon by měl vejít v platnost až za rok a půl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…