Poslanec Adam (KSČM): Vláda dělá v souvislosti s imigrací všechno potřebné a situaci odpovídajícím způsobem zvládá

31.10.2015 14:43

Vojtěch Adam (KSČM) je přesvědčen, že se historie opakuje, a vznik tzv. Islámského státu vnímá jako důsledek agresivní politiky USA, nad níž EU farizejsky přivírala oči. „Někdo za oceánem má zájem na totální destabilizaci našeho kontinentu se všemi z toho vyplývajícími konsekvencemi.“ Naopak se ale zastal německé kancléřky. V jaké souvislosti? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se zamyslel nejen nad vývojem uprchlické krize, ale také nad zapojením Ruska do války v Sýrii. A řeč se stočila i na řadu témat domácí politiky.

Poslanec Adam (KSČM): Vláda dělá v souvislosti s imigrací všechno potřebné a situaci odpovídajícím způsobem zvládá
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

Uplynulo už více než půl roku od počátku uprchlického exodu, který se začal bezprostředně dotýkat i Česka. Obrovský příliv imigrantů do Evropy ale zatím neustává. Kdo nebo co zde podle vás selhává?

Na tak masovou migraci do Evropy se nemohl nikdo relevantně připravit. Tedy tak, aby proběhla bez větších problémů. Snad kromě sil, které podmínky pro hromadný exodus lidí z Blízkého východu a Afriky do Evropy připravily. A její příčiny stále trvají. A kdo selhává? Podle mého názoru je to jednoznačné. Země EU farizejsky přivíraly oči nad agresivní politikou USA a dokonce se samy aktivně účastnily vojenských operací, které zcela rozvrátily politické systémy států severní Afriky a Blízkého východu a vytvořily podmínky pro vznik tzv. Islámského státu, a to se všemi důsledky. Sám to přiznal i bývalý ministerský předseda Velké Británie Tony Blair v rozhovoru pro CNN. A nesmíme zapomínat ani na významnou roli Turecka a Saúdské Arábie.

A když se podíváme do historie, byla to i politika bývalých koloniálních mocností, které systematicky a důsledně vydrancovaly přivlastněná území. To se týká zejména afrických zemí.

Jak dlouho bude podle vás Evropa schopna nápor imigrantů v takovém měřítku zvládnout? Nehrozí podle vás ekonomická či humanitární krize? A co nemoci, o nichž se v souvislosti s imigranty také hovoří?

Pokud bude pokračovat imigrace v takovém rozsahu i v dalších měsících a nebudou přijata ze strany EU razantní opatření vyplývající z pudu sebezáchovy, Evropa tento obrovský tlak ekonomicky ani lidsky nezvládne. Problém se musí začít řešit tam, kde vznikl. Jiná logická možnost ani není. Vzhledem k tomu, že situace je opravdu velmi vážná, musejí zainteresované státy jednat co nejrychleji, aby nedošlo k bodu zlomu, ze kterého už není návratu. Je možné, že i na takovém scénáři má někdo zájem.

Máte na mysli zejména nemoci infekční. Ano, může to být problém, pokud by se do Evropy dostaly infekce, které se tady už dlouho nevyskytují a imunitní systém lidí na ně není připraven. Ale nic se nemá přehánět, protože řada infekčních chorob se vyskytuje za běžných podmínek i u nás a zdravotnický systém je na ně připraven. 

Souhlasíte v oblasti imigrace s postupem české vlády?

Myslím, že česká vláda dělá v souvislosti s imigrací všechno potřebné a situaci odpovídajícím způsobem zvládá. Říkám to zcela vědomě i jako člen opozice. Kritika ze strany některých politických stran je zcela účelová. Co se týká soudního sporu o migračních kvótách, na který se připravuje Slovensko, nemyslím si, že to něco vyřeší. Pokud jsme tedy členy EU. Vláda dala jasně najevo nesouhlas s kvótami a případný soudní spor by vyzněl jako prázdné gesto.

Angela Merkelová nejprve řekla, že syrští uprchlíci mají dveře do Německa otevřené – podle Andreje Babiše je tak do EU fakticky pozvala – a pak Německo zavedlo kontroly na hranicích. Navíc je pozvala a nás vyzývá, ať je přijmeme my. Co vy na to?

Ani Angela Merkelová podle mého názoru těžko mohla předpokládat rozsah imigrace. Po bitvě je každý generálem. Příčinou není rozhodně samotný výrok německé kancléřky, ale politika vměšování do všeho, do čeho se vměšovat dá, ze strany USA, některých zemí NATO a EU. Někdo za oceánem včetně jejich věrných v Evropě má zájem na totální destabilizaci našeho kontinentu se všemi z toho vyplývajícími konsekvencemi. Německo jako nejsilnější ekonomika zemí EU se bilo v prsa, jak situaci bude zvládat. Už ví, že v tak masovém měřítku toho není schopné, a začalo se ze svého pohledu bránit přenést tíhu imigrace na východní země EU. A tady je na místě otázka, proč zrovna tyto země, když v podstatě nic nezavinily.

Co říkáte vstupu Ruska do války v Sýrii? Získá, nebo naopak ztratí v ní Vladimir Putin „body“ a dá se tato válka vůbec vyhrát? 

Ve vstupu Ruska do války v Sýrii vidím možnost výrazným způsobem oslabit Islámský stát. USA a koalice „věrných“ předstírá, že proti IS bojuje a deklaruje zájem jej oslabit, ale výsledek jejích akcí je tristní. Skutečný zájem je jiný. Jde o přírodní bohatství, především o ropu. Kde by IS jinak bral zbraně? V tomto konfliktu hraje velmi podivnou roli Turecko a o Saúdské Arábii ani nemluvě. Vstup Ruska do konfliktu přináší naději, že velmoci začnou konečně spolupracovat na eliminaci nebezpečí pro celý svět. A Vladimir Putin? Předpokládám, že dobře ví, co dělá. Přinejmenším se snaží vytvořit podmínky, aby se situace v Sýrii aspoň trochu stabilizovala a v této kdysi kvetoucí zemi se zase dalo začít bezpečně žít. Jestli se dá tato válka vyhrát, nevím. To záleží na podmínkách budoucího mírového uspořádání země, kde nebude mít islámský fundamentalismus místo.

Jak dlouho bude syrský konflikt podle vás ještě trvat?

To se nedá odhadnout. Všechno záleží na tom, jestli budou do konfliktu zainteresované země spolupracovat. Pokud ano a dojde k dohodě i na pozemních operacích, nemusel by konflikt trvat dlouho. K tomu by jistě přispělo i vyřešení budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada. Jednání na toto téma probíhají.

Jestliže se zaměříme na domácí politickou scénu, není to tak dlouho, co se Jan Bartošek, a nejen on, pustil do ministra financí za to, že mu vadí parlamentní demokracie a diskuse. Ve sněmovně nejste nováčkem. Nabyl jste podobného dojmu? Změnilo se s příchodem ANO něco nějak zásadně?

ANO není klasickou politickou stranou a možná i proto je poněkud nepředvídatelné. Ministr financí je specifická osoba a je zvyklý řídit velikou firmu. Má určitě svoje představy, jak řídit finance této země, a k tomu potřebuje prosadit ve sněmovně řadu z jeho hlediska potřebných zákonů. A tady naráží v mnoha případech na parlamentní demokracii, která umožňuje v souladu s dosud platným jednacím řádem to, co se ve sněmovně v současné době děje. Demokracie je krásná věc, ale nesmí se zneužívat například k vyřizování osobních účtů. Já si myslím, že v zásadě Andreji Babišovi principy parlamentní demokracie nevadí. Nakonec se díky nim dostalo ANO do sněmovny. Ale co mu vadí zcela jistě, jsou bezbřehé proslovy o ničem, zdržování jednání sněmovny a neustálé urážky. Na to není z firmy zvyklý. Na druhou stranu s příchodem ANO do sněmovny velmi zřetelná změna nastala. Zaběhnutý řád sněmovny neplatí. Je problém dodržet i to, co bylo předem dohodnuto. Neustálé změny termínů konání schůzí narušují výrazně práci sněmovních výborů, jinými slovy řečeno, nejde nic spolehlivě a výhledově naplánovat. To v dřívějších obdobích nebývalo zvykem.

Ve sněmovně jste členem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jak hodnotíte novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou počátkem října schválila vláda?

Tento zákon by měl být jedním z pilířů protikorupčních opatření v naší zemi. Detailně stanovuje podmínky pro všechny typy zakázek, které jsou financovány z veřejných prostředků. Připravoval se velmi dlouho a musím věřit tomu, že bude životaschopný a v praxi realizovatelný. Všichni, kdo pracují s veřejnými zakázkami, jsou povinni podle něho postupovat. Při pochybnostech o férovosti veřejné zakázky umožní i důkladné prověření výběrového řízení. Ale až praxe ukáže, zda nebude nutná jeho novelizace.

Dlouho očekávaný zákon v podobě registru smluv se ze Senátu zřejmě vrátí opět do sněmovny. Jak se vy sám stavíte k pozměňovacím návrhům, které zatím vzešly ze strany senátorů? Jsou pro vás akceptovatelné?

Vrátí se zcela jistě. A předem říkám, že senátní verzi podpořím. Zejména jsem názoru, že registr smluv nemůže zveřejněním smlouvy dopředu znevýhodňovat státní podniky. A souhlasím i s názorem Senátu, kde se hovoří o neziskových organizacích a limitu jejich hospodaření. Myslím si, že jeden milion korun je adekvátní hranice, nad kterou budou i tyto organizace povinny smlouvy zveřejňovat.

Podle Andreje Babiše pro efektivní fungování státní správy a zamezení korupce Česko postrádá řadu zákonů, například již zmíněné normy o hazardu, zákon o prokazování původu majetku či zavedení finančních limitů pro volební kampaně. Je nějaké opatření, jež postrádáte vy sám a které je podle vás pro řešení korupce nezbytné?

Zákon o prokazování původu majetku je dlouhodobě jedním z pilířů programu KSČM. Je základním protikorupčním zákonem a umožnil by účinně zasahovat proti spoluobčanům, kteří ke svému majetku přišli nelegální cestou. Ti, jež vlastní i veliké majetky, ale nabyli je v souladu se zákony této země, se nemají čeho obávat. Doufejme, že se ve sněmovně, pokud to Andrej Babiš myslí vážně, a já věřím, že ano, najde potřebná většina pro jeho přijetí. Diskuse by měla být jen o výši limitu, od kterého by se měl majetek prokazovat. Stejně tak důležité je zavedení finančních limitů pro volební kampaně. Politická scéna by měla být arénou pro souboje myšlenek a vizí, a nikoli střetem finančních zájmových skupin, jejichž finanční zdroje mohou být jak legální, tak nelegální. V tomto případě je to samozřejmě ta horší verze. Ale podle toho, jak to ve světě chodí, jsem asi poněkud naivní.

Otázka na závěr. Podporujete vy sám absolutní zákaz kouření v hospodách a restauracích? Proč?

Přiznám se, že jsem velmi sváteční kuřák. Jsem ale proti absolutnímu zákazu kouření v hospodách a restauracích. Každý by měl mít možnost volby, kam si zajde sednout. Prostory pro kuřáky a nekuřáky ale musejí být oddělené a zřetelně označené. Jako lékař chápu snahu navrhovatelů zákona o zdravější způsob života, ale to by se nesmělo ani chodit po ulicích a inhalovat zplodiny z automobilových motorů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …