Poslanec: Jsme-li my prosebníky ve vztahu k Číně, tak jsou jimi i Francie či Německo

02.05.2014 18:15

Čína se státy, které zpochybňují její územní integritu, nemá zájem udržovat vztahy na nejvyšší úrovni. To vzkazuje českým kritikům ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a toho, že souhlasil s tím, že ČR nebude podporovat samostatnost Tibetu, poslanec, starosta Náchoda a prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jan Birke. Napsal to v rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz.

Poslanec: Jsme-li my prosebníky ve vztahu k Číně, tak jsou jimi i Francie či Německo
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí

Birke v letech 1993 až 1996 pracoval jako manažer americko-čínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávky strategických surovin v Číně.

Základním pilířem politiky Číny je respekt k její územní celistvosti

Podle Birkeho každý odborník na Čínu musí dobře vědět, že základním pilířem její zahraniční politiky je respekt k její územní celistvosti, uznání politiky jedné Číny a nepodporování samostatnosti Tibetu a Tchaj-wanu. A podobná prohlášení, která v Pekingu při příležitosti cesty ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka vydala ministerstva zahraničních věcí obou zemí, proto najdeme jako základ vztahů mezi Čínou a téměř všemi evropskými zeměmi.

„Senzitivní text odstavce v `Prohlášení` zmiňující územní celistvost a uznání Tibetu jako nedílné součásti ČLR nebo princip nevměšování podle Charty OSN je doslovnou verzí veřejného textu, který existuje mezi Francií a ČLR. Textu, který byl přijat v době, kdy prezidentem Francie byl pravicový prezident Nicolas Sarkozy,“ tvrdí Birke.

Podle jeho informací česká diplomacie před Zaorálkovou cestou do Číny zvažovala, zda použije text německo-čínský (přijatý za současné kancléřky Angely Merkel), britsko-čínský (schválený v loňském roce předsedou vlády Davidem Cameronem) nebo právě francouzsko-čínský. Fakticky mezi nimi prý ale není vůbec žádný významový rozdíl.

Souhlasit s tím, že Tibet je součástí Číny, museli i zástupci evropských velmocí

A všem kritikům Birke vzkazuje: „… bez veřejné akceptace těchto principů nedostal pozvání do ČLR ani prezident Francie nebo premiér Velké Británie.“ Proto prý v prosinci 2013 konzervativní britský premiér David Cameron při své návštěvě Číny pronesl: „Respektujeme suverenitu a územní celistvost Číny, uznáváme, že Tibet je součástí Číny a nepodporujeme jeho samostatnost."

Birke si všímá též některých názorů, podle nichž český ministr zahraničních věcí „dělá gesta prosebníků na kolenou před jiným státem“. Pokud je tomu tak, potom jsou ale stejnými prosebníky i nejvyšší státníci Německa, Francie a Velké Británie. A v podstatě většina státníků zemí EU.

„Čína se státy, které svými kroky podle mezinárodního práva zpochybňují její územní integritu, vztahy na nejvyšší úrovni nemá zájem udržovat a podobně by se na jejím místě choval každý stát světa,“ podotýká poslanec Birke.

Celý text Jana Birkeho najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…