Poslanec Šarapatka: Máme strach z neznámého. Islám není jen hrůza, je to náboženství jako každé jiné

01.11.2015 14:05

Poslanec Milan Šarapatka (Úsvit) si dnes povídal se čtenáři ParlamentníchListů.cz. Řeč přišla na český nacionalismus, ale i na to, zda českou zemi zachránil minulý režim.

Poslanec Šarapatka: Máme strach z neznámého. Islám není jen hrůza, je to náboženství jako každé jiné
Foto: archiv M. Šarapatka
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

Z čeho podle vás pramení český nacionalismus? Je to snad proto, že jsme se samostatným státem stali až teprve nedávno? Ostatně včera jsme si to výročí připomínali. Anebo si myslíte, že jsme jen moc pohodlní a nechceme si přidělávat starosti? Můj dojem je, že ano, ale pokud by hrozilo nějaké nebezpečí nám, byli bychom nejvíce slyšet a dožadovali se práv na azyl v různých zemích.

„Osobně se nedomnívám, že bychom byli nějak výrazně nacionalistickým národem. Zejména ve srovnání například s Maďary, ale i Slováky a dalšími,“ napsal poslanec čtenáři, který se ho ptal na to, z čeho podle něj český nacionalismus pramení. „To, že se u nás zvedá vlna odporu proti možným přistěhovalcům, myslím si, že jde spíše o strach z neznámého, způsobený nedostatkem zkušeností soužití s jinými rasami,“ dodal ve své odpovědi.

Další čtenář se ptal nezávislého poslance za hnutí Úsvit, zdali si stejně jako on myslí, že díky komunismu nejsme údajný národ islámských fanatiků, jako jsou nynější Francie, Velká Británie a další. „Určitě si nemyslím, že by nás komunismus zachránil,“ napsal Šarapatka čtenáři s tím, že minulý režim způsobil v naší zemi a zejména v nás samých velké škody. „Na druhé straně je ale pravda, že díky izolaci Československa u nás nedošlo k poválečnému rozvoji a s ním spojenému importu levné pracovní síly z rozvojových zemí, jako tomu bylo v západní Evropě,“ připustil posléze poslanec Úsvitu.

„Islám je náboženství srovnatelné s jinými, problémem je jeho interpretace v některých zemích, například Saúdské Arábii a jinde,“ dodal na obranu kontroverzního náboženství s tím, že v různých muslimských zemích prožil kolem patnácti let a navíc žil tři roky i v Paříži, a tak prý doufá, že může srovnávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…