Poslanec na mikrofon: Nečasi, vezmi si na hlavu čepičku a jdi mezi lidi

20.09.2012 11:34

Poslanec ČSSD Miroslav Váňa dnes ve sněmovně vystoupil s interpelací premiéra Petra Nečase, ve které zkritizoval ODS a pravicové strany za veškeré jejich působení od roku 1989. Naše země podle něj nevzkvétá, lidem se žije těžko, a pravici je to jedno. Kdyby si prý premiér nasadil čepičku a vyrazil mezi lidi, dozvěděl by se to.

Poslanec na mikrofon: Nečasi, vezmi si na hlavu čepičku a jdi mezi lidi
Foto: Miroslav Váňa
Popisek: Poslanec ČSSD Miroslav Váňa

„Naše země po 23letém budování kapitalismu vážně nevzkvétá,“ ujistil poslanec Váňa v úvodu své interpelace. „Drtivá většina lidí v naší zemi je nejen nespokojená, ale doslova dře bídu, žije od výplaty k výplatě, většina rodina po 23letém budování kapitalismu je na tom setsakramentsky mizerně. A vy to svým smíchem, svým křikem, vy to vůbec nezměníte,“ ujistil.

Následně Miroslav Váňa zrekapituloval historii od roku 1989. „Tehdy to byla vláda, vláda pravice, která bez ostychu tunelovala peníze ze státního rozpočtu, které byly určeny na výplatu důchodů. Ano, pravicová vláda dlouhodobě a systematicky tunelovala státní důchodový účet,“ vrátil se do devadesátých let. „Po nich pak museli sociální demokraté složitě napravovat, co pravice napáchala.“ Vláda sociálních demokratů zachraňovala to, co tady ODS zbabrala a zpackala. Zachraňovala, aby lidem nebyly prošustrovány jejich peníze, které si s důvěrou ve stát uložili do banky. Musela řešit a ozdravovat celý bankovní systém, zachraňovat peníze lidí, které měli v bankách uloženy.

Občanští demokraté prý nyní obviňují ČSSD, že při této úspěšné záchraně úspor občanů naší zemi zadlužila. „Ale základní stavební kámen celého dnešního dluhu je jednak v loupeživých privatizacích, v kupónové privatizaci, a jednak neutěšený stav financí spočívá právě v úvěrech, které zde byly poskytovány a nikdy nebyly nikým spláceny, protože takový záměr ani nikdy nebyl,“ okomentoval to Váňa.

A pak přišla Topolánkova vláda, která se dostala k moci lží a podvodem. „Za této vlády ODS rychle bohatli ti nejbohatší, ale to rychlé bohatnutí těch nejbohatších, žel bohu, jim platil zbytek národa. To jim platily středněpříjmové skupiny obyvatel, to jim platily nízkopříjmové skupiny obyvatel, a to šlo konec konců i z kapes chudých,“ popsal poslanec za projevů nesouhlasu z koaličních poslaneckých lavic.

„Tato vláda vychází i dodnes z naděje, že lidé mají krátkou paměť, že lidé rychle zapomínají,“ dostal se poslanec v historické retrospektivě až k Nečasovu kabinetu. Proto se smějí kritice z řad opozice i od běžných občanů a neberou jí vážně. Důkazem je prý i to, že premiér Nečas na sněmovních interpelacích již poněkolikáté chyběl.

„Já bych, pane premiére, vám přál, kdybyste si na hlavičku nasadil čepičku a vydal se takhle na ty naše vesnice a šel si poslechnout, co si lidi o vás myslí! Moc bych vám to přál,“ zakončil svou interpelaci za potlesku levé části sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …