Pospíšil složil poslanecký mandát, cestu do Bruselu má volnou

20.06.2014 18:52

Exministr spravedlnosti za ODS, nyní nezařazený, Jiří Pospíšil se v pátek ve sněmovně vzdal svého poslaneckého mandátu. V květnu byl v barvách TOP 09 a Starostů zvolen do Evropského parlamentu, v němž mu mandát vznikne na první schůzi v červenci.

Pospíšil složil poslanecký mandát, cestu do Bruselu má volnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer

Pospíšilův krok znamená, že sněmovní frakce občanských demokratů má opět 16 členů jako po loňských sněmovních volbách. Exministru spravedlnosti by poslanecký mandát vstupem do europarlamentu stejně zanikl. Ve sněmovně by ho měl nahradit bývalý poslanec občanských demokratů Vladislav Vilímec. Slib by měl skládat na mimořádné schůzi, která by se měla uskutečnit v polovině července.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Stěhují se i Polčák s Konečnou

V evropských volbách uspěli i další dva poslanci - Stanislav Polčák z TOP 09 a komunistka Kateřina Konečná. Za Polčáka by měl do sněmovny zamířit právník a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Dlouholetou poslankyni KSČM Konečnou by měl v dolní komoře vystřídat obchodní zástupce Leo Luzar.

Se členy horní komory se tento týden rozloučil po deseti letech působení senátor Jaromír Štětina, který hájil barvy TOP 09. I on byl zvolen do europarlamentu. V jeho případě ale bude muset prezident Miloš Zeman vyhlásit doplňovací senátní volby. Podle zákona se musí uskutečnit do 90 dnů od zániku Štětinova mandátu, tedy do konce září, a ještě před standardní říjnovou obměnou třetiny senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…