Potácíme se v tom nejhorším od roku 1990, říká Milan Knížák. Pak vysvětlil, proč už ho prezident Zeman nikam nezve

18.09.2018 20:20

Hostem Barbory Tachecí byl v rozhlasovém pořadu Osobnost Plus emeritní rektor Akademie výtvarných umění a bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák. Říká, že je schopen vést jakoukoliv instituci, že devadesátá léta má rád a že jeho snem je mít dost peněz, aby si mohl najmout lidi, kteří by dokončili jeho projekty. Česká republika se prý potácí v tom nejhorším od roku 1990 a povrchnost vítězí.

Potácíme se v tom nejhorším od roku 1990, říká Milan Knížák. Pak vysvětlil, proč už ho prezident Zeman nikam nezve
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Knížák hned ze začátku znovu odmítl, že by uvažoval o kandidatuře na prezidenta republiky, i když by prý na funkci údajně měl. Prý by byl pod útokem ze všech stran, jako je tomu dnes. “Ta moc , to je největší čarodějka, ta korumpuje totálně,“ řekl Barboře Tachecí. Prý nechce být zkorumpovaný a hlavně se nechce pohybovat v prostředí lidí, kteří by se ho snažili korumpovat, což prý zažil ve všech funkcích, které kdy měl.

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

Při otázce na to, čeho lituje, se Knížák stočil k devadesátým létům. „Po roce 1990 to byl osud nás všech a spoustu věcí jsme se učili za pochodu,“ řekl k tehdejším poměrům. Proto mu přijde trapné, když mnoho lidí poukazuje na to, co se udělalo špatně, v době, kdy, dle jeho slov, „nikdo nic nevěděl“. Naopak, považuje 90. léta za výborná, protože jsme se prý tehdy snažili najít svou vlastní cestu.

Tachecí se Knížáka ptala, zda by po tom, co vedl Národní galerii a byl rektorem na Akademii výtvarných umění, chtěl vést ještě nějakou instituci. Knížák odvětil, že by mohl vést každou instituci, že je adaptabilní, umí se zorientovat a umí se rozhodovat, což mu u mnoha vedoucích pracovníků chybí. Nicméně žádnou vysněnou instituci nemá. Prý po něm není žádná poptávka a dokonce ještě stále, i když už žádnou větší funkci nemá, stále někomu vadí.

„Například si myslím, že ani vedení státu už mě nemá rádo, protože otevřeně říkám, co si myslím,“ uvedl Knížák konkrétní příklad. Pak dodal: „Zeman už mě nikam nezve.“ Ale pak se rozesmál, že to ho opravdu nemrzí. Co se týče snů, chtěl by být bohatý, aby si mohl dovolit stvořit institut, který by mu pomohl udělat to, co za celý život nestihl. „Je jedna taková věc, o které sním. Chtěl bych být strašně bohatý, abych mohl udělat instituci, kde by se realizovaly moje věci. Ty, které jsem si vymyslel, vysnil, na které jsem připravil plány,“ popsal svůj sen umělec.

„Minimálně devadesát procent věcí, které jsem chtěl udělat, jsem neudělal. Přestože, když se na to podívám, tak jsem toho udělal hodně, ale daleko víc toho zbylo v jakýchsi plánech a představách. A líbilo by se mi teď, kdybych měl spousty lidí, kteří by to realizovali, a já bych to jen řídíl, kontroloval, dodělával a tak dál,“ dodal.

Jako poslední padla otázka, co Knížáka dokáže stále ve světě vytočit. Odpověděl, že ho vytáčí celý svět, protože prý v něm ve všech oblastech vítězí povrchnost. „Ta technická revoluce nás nějak předběhla a my ji nemůžeme dohonit a všechno, co bylo, se rapidně mění.“ Připadá mu, že se za celý jeho život svět velice změnil, přerůstá nás, a nedokážeme mu rozumět. Nebo alespoň on, přiznává.

„Mně připadá, že jsme v něčem překonali sami sebe, a nevíme si s tím rady, nevíme, jakým způsobem s tím naložit.“ Prý z toho má docela strach. Naše země, která se údajně potácí v tom nejhorším, co tu po roce 1990 bylo, tomu prý nepřispívá. Instituce, které Knížák opustil, dle něj klesají ke dnu a stávají se trendovými záležitostmi. Knížák trendy nesnáší, protože je prý určuje dav, a dav je vždycky nebezpečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…