Potkali jsme na náměstí „hvězdu dne", primátora Hudečka. Opékal buřty, přišel mu děkovat Ukrajinec. A to nebylo vše

09.09.2014 21:19

Primátor Tomáš Hudeček asi netušil, že jeho nejvýraznějším okamžikem úterka bude ranní úvaha při oficiálním zahájení pražské kampaně jeho TOP 09. Vrcholem prvního dne kampaně mělo být jeho setkání s občany Prahy 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad, které neslo název „Grilování primátora“ a kromě skutečněho opékání buřtů a masa obnášelo též dotazy na primátora.

Potkali jsme na náměstí „hvězdu dne", primátora Hudečka. Opékal buřty, přišel mu děkovat Ukrajinec. A to nebylo vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci volební kampaně TOP 09 odpovídal Tomáš Hudeček na dotazy občanů. Ti si mohli také zagrilovat

„Máte pravdu, je to dneska už druhé grilování,“ zasmál se primátor po dotazu ParlamentníchListů.cz. Ačkoliv se v oficiální části programu, kdy představoval volební slogany TOP 09 a následně odpovídal do mikrofonu na dotazy vznesené přes moderátora z publika, tomuto tématu vyhýbal, nakonec na vysvětlování jeho ranních slov stejně došlo.

„Pokud si kdokoliv v České republice myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, tak je na velkém omylu,“ zaznělo ráno na zahájení kampaně z úst pražského primátora. Slova okamžitě vzbudila rozruch, zejména od politiků ze jmenovaných regionů. Odpoledne Hudeček vydal tiskové prohlášení, ve kterém svůj výrok vysvětloval, a čekalo se, zda jej doběhne i poté na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Primátor sám téma otevřel při neformálním rozhovoru s občany, když vysvětloval investiční strategii města. „Na to by bylo potřeba hrozně moc peněz od státu, a to je složité. Já dneska ráno řekl, že by stát měl podporovat Prahu, a v novinách pak napsali, že jsem řekl, že by neměl podporovat jiná města,“ vysvětloval v hloučku diskutujících.

Pro ParlamentníListy.cz pak uvedl: „Myslím, že už mnohokrát bylo prokázáno, že pokud se má celek zvednout, tak musíte tu pyramidu uchopit za vršek,“ pomohl si příměrem. Nešťastné podle něj na ranním prohlášení bylo především to, že jmenoval konkrétní města. Tomu by se prý po této zkušenosti příště vyhnul.

„Nyní bych to řekl tak, že pro dlouhodobý společenský, ekonomický i kulturní rozvoj České republiky je nutné podporovat pole toho růstu, v tomto případě Prahu,“ dodal primátor.

„Z mých slov byl jejich smysl zcela zřejmý, ale chápu, že v politickém boji bude použito každé špatné slovo,“ dodal Hudeček k ohlasu jeho slov.

Ruská totalita tu zdevastovala myšlení národa

Ještě předtím ale občanům, kterých se na „grilovačce“ shromáždilo asi třicet, představil volební program své strany. A neobešlo se to bez žertovných historek.

„Dneska ráno na oficiálním zahájení kampaně jsem ten program viděl poprvé takhle na papíře,“ vykládal občanům. Pak se v něm prý probudil pedagog, začal text zkoumat kriticky a objevil v něm dvě drobné gramatické chyby, což jej jako pedagoga trochu popudilo. „Ale pak se mě televize Nova ptala, proč jsem do toho programu koukal tak rozčíleně,“ vtipkoval. Občany pak vyzval, že se mají do textu začíst a ony nepřesnosti objevit.

Pak už představoval hesla, která TOP 09 pro pražskou kampaň vymyslela. Prvním volebním heslem je „odvaha nastavit pravidla“. Jako příklad uvedl prosazený zákaz velkých billboardů, které by postupně během několika let měly z metropole zmizet. Proti tomu se prý billboardová lobby postavila takovým způsobem, že to skutečně chtělo odvahu.

Druhé heslo komunální kampaně TOP 09 zní: „Držíme západní kurs." ParlamentníListy.cz se primátora ptaly, co tento „západní kurs“ obnáší, a Tomáš Hudeček vysvětlil, že pokud dnes dáváme nějaké město za vzor, obvykle to bývá město ze západní nebo severní Evropy. A právě směřování k těmto vzorům je oním „západním kursem“. „Ostatně i naše přistoupení k Evropské unii bylo přiřazením k Západu,“ vysvětloval primátor trend, který by s hlavním městem chtěl následovat.

„A zapadá do toho i současné dění ve východní Evropě,“ dodal. Podle něj naše vláda zcela nepochopitelně popírá dlouhodobou orientaci naší země. „Popírá naši orientaci na lidská práva a na vyspělou západní Evropu, kam jsme už za první republiky patřili,“ uvedl primátor. Zejména se pozastavil nad slovy, že sankce proti Rusku jsou přežitek.

„Já to za žádný přežitek nepovažuji. Myslím si, že to, co se tu dělo před rokem 1989, a to, co tu ten ruský totalitní režim zavedl, to je obrovské neštěstí. A tomu zlu se prostě musí čelit. Ovlivnění myšlení národa touto totalitou je natolik dlouhodobě devastující, že se tomu každá soudná společnost musí bránit,“ uvedl Hudeček, proč kroky současné vlády nechápe.

Hledal jsem Bémův podpis. Marně

Třetí slib, „peníze už nezmizí v tunelech“, primátor vysvětlil tak, že řada projektů byla významně seškrtána (například projekt Opencard), ale na druhou stranu prý není možné například zasypat tunel Blanka, nebo ze dne na den zrušit Opencard, kterou používají statisíce Pražanů.

V odpovědi na dotaz jednoho z občanů prozradil i jednu zajímavost, kterou objevil po příchodu na pražský magistrát. Kontroverzní obchody za primátora Béma podle něj spojuje jedna věc - na minimu rozhodnutí je primátorův podpis. Pavel Bém prý značnou část svých pravomocí delegoval na podřízené úředníky, o důležitých zakázkách tak formálně vůbec nerozhodoval, a proto je nyní velmi těžké jej za cokoliv stíhat.

Primátora v debatě doplnili i dva kandidáti TOP 09, radní Radek Dlouhý a zastupitel na Praze 3 Jiří Ptáček. Ten popsal svůj příběh jako příběh občanského aktivisty, který začínal tím, že kritizoval radnici Prahy 3 za netransparentnost, a posléze natáčel a na webu zveřejňoval jednání zastupitelstva. „Ale když se dostala k moci na radnici topka, přišli jsme o práci, protože radnice to začala zveřejňovat sama,“ vysvětloval spokojeně.

Úplný závěr primátorova programu na náměstí Jiřího z Poděbrad obstaral postarší Ukrajinec, který přišel primátorovi osobně i celé TOP 09 poděkovat za jeho stanovisko k dění na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…