Potraviny a léky v ČR. Varovná data. Tomio Okamura dal vše na světlo

12.12.2022 16:59 | Ze sítí

Předseda SPD Tomio Okamura na svém facebookovém profilu zveřejnil další video s denními aktualitami. Zmínil se například o lécích, které v Česku chybí, nebo o zdražování potravin. Ceny u nás podle jeho slov rostou nejrychleji v celé Evropě. A důvod? „Kvůli neschopnosti Fialovy vlády,“ uvedl Okamura.

Potraviny a léky v ČR. Varovná data. Tomio Okamura dal vše na světlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Pacienti podle Okamury musí na některé léky mnohdy čekat až několik týdnů, stejně tak si postěžoval, že léky enormně zdražují. „V České republice aktuálně chybí v lékárnách ve velkém rozsahu některá základní léčiva, zejména penicilin, jiná antibiotika a léčiva na snížení teploty. Dle dat Sdružení praktických lékařů jsou momentálně nedostupné i některé léky, které nelze jednoduše nahradit, například léky na snížení krevního tlaku a na snížení hladiny cholesterolu. Tento stav trvá již minimálně od letošního září,“ uvedl Okamura. 
 
 
Za tuto situaci podle něj nese odpovědnost vláda Petra Fialy (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). SPD dlouhodobě trvá na tom, že je nezbytné přijmout opatření k zajištění plynulé dodávky léků.
 
Jako další téma zmínil ceny potravin. Ty u nás prý rostou prakticky nejrychleji v Evropě.
 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
„Potraviny a spotřební zboží jsou levnější v Polsku a v Německu než v ČR. Současná vláda se podle prohlášení jejího premiéra Petra Fialy z minulého týdne staví negativně k případnému snížení DPH na potraviny. Přitom máme jednu z nejvyšších DPH na potraviny v Evropě ve výši 15 procent, zatímco sousední státy mají 10 procent a méně, anebo dočasně dokonce nulu jako v sousedním Polsku,“ řekl Okamura. 
 
Nulovou DPH navíc polská vláda prodloužila od ledna na dalšího půl roku. 
 
Současná vláda podle Okamury vědomě rezignovala na jakoukoli snahu pomoci občanům s astronomickým růstem cen základních životních potřeb. 
 
„Přitom většina evropských států již dávno učinila kroky ke snížení cen základních potravin, a to včetně všech sousedních států České republiky. Důsledkem nečinnosti Fialovy vlády je až nedůstojný stav, kdy jsou čeští občané z existenčních důvodů nuceni ve velkých počtech jezdit nakupovat do Polska či Německa, kde jsou potraviny a další spotřební zboží výrazně levnější než u nás doma. Příčinou vysokých cen potravin v ČR je i to, že současná vláda, opět jako jediná v Evropě, nijak nepomáhá domácím zemědělcům a potravinářům s vysokými cenami energií, které máme nejvyšší v Evropě,“ uzavřel toto téma předseda SPD. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…