Povedlo se to, nebyl v tom Havel. Jinde kradli víc. Jenom ten Bakala... Docent Ševčík o devadesátkách

12.12.2019 14:59 | Zprávy

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček ve svém pravidelném podcastu BHS Expres přivítal proděkana pro studium a bývalého děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Ševčíka. Ten popsal jeden z ekonomických zločinů z 90. let, za nímž podle Ševčíka stál podnikatel Zdeněk Bakala. Navzdor tomuto a pár dalším zločinům však věří, že se transformace naší ekonomiky povedla, a to prý i díky tomu, že Václav Havel ekonomice nerozuměl.

Povedlo se to, nebyl v tom Havel. Jinde kradli víc. Jenom ten Bakala... Docent Ševčík o devadesátkách
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Ševčík, vysokoškolský pedagog a ekonomický expert hnutí Trikolóra

V úvodu rozhovoru Ševčík konstatoval, že se transformace naší ekonomiky z komunistické centrálně řízené na svobodnou kapitalistickou v podstatě zdařila.

„To hodnocení transformace je částečně zkreslováno těmi, kteří to nezažili, a těmi, kteří v té době neuspěli. Naše transformace se povedla nejlépe ze všech zemí, které procházely tím transformačním procesem,“ vyjádřil svůj názor host s tím, že socialistická ekonomika vedla k nedostatku zboží v obchodech, takže přechod od socialistické ekonomiky ke kapitalistické většina společnosti přivítala.

Transformace se podle docenta Ševčíka zdařila i proto, že se jí chopili lidé, kteří věděli, co dělají, a měli odvahu učinit, co bylo třeba. Předchozí systém se reformovat nedal a tvrdá transformace s sebou nesla i problémy. „Ale v jiných zemích, kde se ta transformace tak nepovedla, tak tam se rozkradlo podstatně více než tady,“ konstatoval host s tím, že se ojedinělé případy krádeží objevily, ale nešlo o systémový problém.

Za jedním z postprivatizačních zločinů stál podle Ševčíka podnikatel Zdeněk Bakala. Ekonom má za to, že tento člověk stál za pádem Investiční a poštovní banky. Kolem této banky prý byla vyvolána panika, které podlehli i politici. „Mimochodem, za tím stál Bakala, protože byl tehdy vlastníkem Patria Finance a Patria Finance v podstatě organizovala prostřednictvím Bakaly určité transakce, které byly vyšetřovány, ale protože nebyly dovyšetřeny, tak se o tom na veřejnosti moc neví. To byl transformační zločin, jeden z mála transformačních zločinů,“ vyjádřil svůj názor docent Ševčík.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…